Spädbarnens munnar tejpades igen

Vårdpersonalen stod inte ut med de föräldralösa barnens skrikande

NYHETER

Sjuksköterskorna tröttnade på spädbarnens skrik.

Då tejpade de helt sonika igen deras munnar.

Nu granskar åklagare fallet som har väckt starka känslor i Ryssland.

Foto: reuters
När sköterskorna inte stod ut med skrikandet tejpades barnens munnar igen.

De drabbade spädbarnen på barnsjukhus nummer 15 i Jekaterinburg, östra Ryssland, är alla föräldralösa. Deras enda trygghet i livet är sjukvårdspersonalen. Det utnyttjades på ett hänsynslöst sätt.

När sjuksköterskorna inte stod ut med barnens skrik tejpade de helt enkelt igen deras små munnar. Skandalen avslöjades av Jelena Kuritsina, som själv vårdades på sjukhuset tillsammans med sina två barn. Hon hörde underliga ljud från en intilliggande sal - och kikade in.

Hände igen

– Ett av barnen låg med munnen igentejpad. Jag bad genast sjuksköterskan att ta bort tejpen, berättar hon för tidningen Komsomolskaja pravda.

Sköterskan följde hennes uppmaning. Men ett par dagar senare hände samma sak igen. Den här gången var den drabbade en 9-månader gammal pojke.

– Den lille pojken försökte få bort tejpen med sina små händer, berättar Kuritsina.

Tejpen togs bort och följdes av sjuksköterskans bistra kommentar: "Nu får du höra hans skrik hela natten".

Filmade med mobiltelefon

Vid ett tillfälle filmade Jelena Kuritsina den grymma behandlingen med sin mobiltelefon. Filmen fick snabb spridning och nu kan fallet få rättsliga följder.

Ryska åklagare har inlett en förundersökning om brott. En sjuksköterska har fått sparken och sjukhusets chefsläkare har varnats.

Sjukhusets egen förklaring till den omilda behandlingen är personalbrist. Enligt Komsomolskaja pravda kan varje sköterska ha hand om upp till 20 barn.

Johanna Melén