Rasistregler i Kanadensisk stad

Förbjudet att kasta sten eller syra på kvinnor

NYHETER

Den lilla staden anklagas för att vara främlingsfientlig.

Bland annat avråds invånare bestämt från att använda slöja

I den lilla staden Herouxville är det numera förbjudet att stena kvinnor till döds eller slänga syra på dem. Kvinnlig omskärelse är också förbjudet, och man ”avråder bestämt” från att bära slöja.

Staden, med sina 1338 invånare, och dess styrande menar att den kanadensiska toleransen har gått för långt, och att man är rädd att förlora sin identitet när minoritets- och religiösa grupper ökar kraven på att få utöva sina traditioner.

Rasiststad

Staden har anklagats för rasism och främlingsfientlighet sedan förbuden offentliggjordes, men André Drouin, den stadsanställde jurist som skrivit ned reglerna, tror att uppförandekoden kommer att tilltala invandrare som vill lämna sitt förflutna bakom sig.

– Det står tydligt skrivet, svart på vitt i dokumentet, att alla är välkomna, säger Drouin till TT.

I betydligt större och mångkulturella staden Montreal, 20 mil väster om Herouxville, pågår just nu en intensiv debatt om hur långt man bör gå för att tillmötesgå religiösa och etniska traditioner.

Kanada invandrarvänligt

Tidigare har Kanadas i det avseendet generösa konstitution bland annat använts för att kräva bönerum för muslimer på universiteten, samt ge rätt åt sikher att bära traditionella religiösa knivar i skolan.

I Herouxville kan man dock än så länge räkna antalet invandrare på ena handens fingrar.

TT