Lund satsar mest på att bli huvudstad

Vill bli kulturens högsäte i Europa

NYHETER

Lund ligger i täten i kampen om kulturhuvudstadsåret. Åtminstone när det gäller satsade pengar. Kommunen spenderar mer än dubbelt så mycket som tvåan Umeå.

Kulturlivet i Lund ska utvecklas och 52 miljoner har hittills satsats. Staden med domkyrkan i centrum vill bli Europas kulturhuvudstad 2014. Arkivfoto: SCANPIX

52 miljoner kronor har redan avsatts av Lund för att vinna kampen om att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Pengarna ska räcka fram till 2009 då det avgörs vem som får den ärofulla titeln.

Umeå tvåa

Enligt siffror som SR Malmö har tagit fram är Umeå den stad som efter Lund satsar mest pengar – cirka 25 miljoner. Kalmar och Norrköping däremot genomför projektet inom ramen för respektive kulturbudget.

– Flera av våra konkurrenter har kommit in sent och har inte hunnit sätta igång så mycket, säger Gösta Johan Bredberg, (fp) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lund.

Barn- och ungdomskultur

Pengarna ska användas till att utveckla kulturlivet i Lund och många av satsningarna riktar sig mot barn och unga.

– Lund är oslagbart i dagsläget när det gäller barn- och ungdomskultur, säger Bredberg.

Om Lund blir kulturhuvudstad kommer mycket mer pengar att behövas. Då hoppas kommunen på stöd från bland annat näringslivet, staten, EU och Region Skåne.

FAKTA: Europeisk kulturhuvudstad

Kajsa Sigvardsson