Efterlyst man sköts av polis

Drama vid gripande – rånmisstänkt skadades

NYHETER

En man sköts av en polis i Alingsås i går eftermiddag. Mannen var efterlyst och bussade sin hund på polismannen när denne försökte gripa honom.

Polismannen sköt efter att den misstänkte släppt sin hund på honom. Den efterlyste greps en stund senare i Partille – med en skottskada i benet. Foto: BENGT KULÉN

Strax före klockan 17 i går eftermiddag observerade en ensam patrullerande polis en efterlyst man vid en bensinmack i Alingsås. Mannen, som är i 30-årsåldern, var sedan en tid tillbaka efterlyst för delaktighet i rån och har hållit sig borta från polisen.

– När polismannen försökte gripa honom gick han in i sin bil. Polismannen följde efter och då bussade gärningsmannen sin hund på honom, säger Stefan Gustafsson, presstalesman på polisen.

Sköt ett skott

Polismannen tog då upp sitt tjänstevapen och sköt ett skott mot mannen.

– Det låter som en nödvärnssituation eftersom han attackerades av hunden, säger Stefan Gustafsson.

Vilken typ av hund det rörde sig om visste polisen inte i?går.

– Det enda vi vet är att det ska ha varit en större hund, säger Stefan Gustafsson.

Skottskadad i benet

När polismannen sedan tog sig ur bilen körde den efterlyste gärningsmannen iväg. En kvart senare stoppades han i Partille där polisen kunde gripa honom.

– Han var skottskadad i benet och fördes direkt till Sahlgrenska, säger Stefan Gustafsson.

Marianne Thulin på sjukhusets pressjour beskrev under kvällen mannens tillstånd som stabilt. Han skulle stanna på sjukhuset över natten.

Polisen har inlett en förundersökning och kommer även att utreda användandet av tjänstevapnet.

Karolina Vikingsson