Varglik hund på rymmen

Var det en varg som hälsade på barnen vid kojan? Spåren tyder på det.
NYHETER

Vargen kommer! ropade skoleleverna.

Men vargen var troligen en hund.

– Jag misstänker att det är min hund. En tik som en del tycker är varglik, säger taxichauffören Göran Jacobson om sin svarta schäfertik, till Norrköpings tidningar.

På torsdagseftermiddagen bev det stor dramatik på Navestaskolan i Norrköping. Barnen pratade i munnen på varandra om vargen som morrande stått ett stycke bort från kojan.

– Jag skulle gå och kolla på den nya kojan de andra har byggt i fårhagen där borta och när jag kom dit så stod vargen där på ett stenröse och när den fick syn på mig så morrade den och tog några steg emot mig och då sprang jag, berättar en av eleverna för Norrköpings Tidningar.

När barnen rusade tillbaka till skolan för att berätta var det ingen som trodde på dem. Vargbesök hör inte till vardagen i Norrköping.

Men spårexperten Håkan Ander som arbetar på skolan följde ändå med för att ta sig en titt på vargspåren och när han såg det stora spåret i snön slog hjärtat några extra slag.

– Spåret var nio gånger tolv centimeter. Det går inte att utesluta att det rör sig om en varg.

Håkan Ander har tidigare jobbat på Kolmårdens djurpark och vargen är hans favoritdjur. Han säger att det inte är ovanligt att unga hanar lämnar flocken och ger sig ut på egna strövtåg.

- Då händer det att de närmar sig städer, säger han.

Ytterligare ett tecken på att det verkligen var en varg som tittade förbi kojan är att en privatperson tidigare har sett stora spår av tassar i området utan några människospår i närheten.

På fredagseftermiddagen kommer dock nya uppgifter som kullkastar vargmisstankarna.

Göran Jacobson bor på Dansaregatan i Navestad, i atriumhusen med närhet till både den aktuella fårhagen och Navestadskolan, tillsammans med hunden Nova, en varglik tik.

– Hon stack i väg i går vid lunchtid, hon kan öppna ytterdörren och sticka ut själv, berättar Göran Jacobson.

Erik Wiman