För fet, för ful och för mycket

Oscarnominerade Joanna Quinn gör succé med sina filmer

Den senaste filmen ”Dreams and desires: Family Ties” är gjord som Beryls videofilmade dagbok av ett bröllop. ”Om man bara använder fantasin blir det faktiskt inte tillräckligt överdrivet” säger Joanna Quinn.
NYHETER

Joanna Quinns animerade hjälte Beryl ger röst åt alla de kvinnor som inte platsar i Hollywood.

Joanna Quinn kallas inom branschen för ”queen of animation” och har Oscarsnominerats för filmen ”Wife of Bath”.

När debutfilmen ”Girls night out” visades på Channel 4 i England satte många i halsen. Filmkaraktären Beryl var den totala motsatsen till (ännu i dag) rådande kvinnliga filmideal; en överviktig, medelålders kvinna – som till på köpet såg män som objekt.

Talande nog krävdes det en animatör för att en hjälte som Beryl skulle kunna möta filmpubliken.

– Jag gick på en konstskola och tröttnade på mina klasskamrater. Det var bara viktigt att vara trendig, droppa rätt namn och gå på rätt nattklubbar. Jag ville göra varma och starka karaktärer som folk kunde identifiera sig med, säger Joanna Quinn.

Påminner om stå-uppare

På filmfestivalen i Göteborg presenterar Joanna sin samlade produktion, med så mycket humor att hon mest av allt påminner om en stå upp-komiker.

– Även om jag är arg har jag insett att det är effektivare att använda humor. Och jag vill ju att även män ska uppskatta mina filmer.

Amerikanska i nästa film

I nästa filmprojekt ”Beverly Thrills” (trolig premiär om två år) introducerar Joanna Quinn Beryls syster Beverly, en botoxad amerikansk antites av den engelska Beryl. ”Beryls totala motsats.

Hon bor i USA och har en sjuklig besatthet av uppstoppade djur. När det visar sig att den 18-åriga kirurgen från Puerto Rico som hon ska gifta sig med inte vill ge henne rabatt på skönhetsoperationer så dumpar hon honom. Filmen blir en mix av animerad videodagbok och flashbacks.”

Joanna Quinn

Johanna Hillgren (.se)