Miljonsatsning på kultur - Umeå tvåa i ligan

Vill bli kulturhuvudstad 2014

NYHETER

Umeå pumpar 15 miljoner i Sverige på att bli kulturhuvudstad 2014. Och snart kan det bli ännu mer.

– Se det som en OS-satsning light, säger Fredrik Lindegren, en av projektledarna för Umeå 2014.

Staden ligger två i ligan över hur mycket pengar som satsas på att bli kulturhuvudstad 2014. Sammanlagt kommer 15 miljoner pumpas in i projektet under tre års tid. Men det är småpengar jämfört med vad ettan Lund har satsat. De öronmärker 52 miljoner kronor för att profilera staden.

– Det gäller inte att vara den som pumpar in mest pengar. Beloppen ska användas som medel för att synliggöra det som redan finns och engagera Umeås befolkning. Se det som en OS-satsning light, säger Fredrik Lindegren.

Större pengar möjligt senare

Och det är en bit att gå för att nå den åtråvärda benämningen. Först 2008 kommer regeringen att utse vilka städer som går vidare i tävlingen. Det är då de stora pengarna kan dyka upp.

– Vi vill inte lägga ut så många miljoner i ett så här tidigt skede. Går vi till slutspel så får vi ta ställning till om vi ska satsa mer, säger Jörgen Boman, pressinformatör vid Umeå kommun.

Jobbar i uppförsbacke

Fokus ligger på att få Umeåborna och verksamheterna engagerade i projektet. Det som redan finns ska synliggöras och nya projekt ska uppmuntras med ekonomiskt stöd.

– Vi måste hela tiden driva en tillväxttanke. Vi har en viss uppförsbacke att jobba mot när vi ligger här uppe, och det här är en chans att få respekt nationellt också, säger Fredrik Lindegren.

Inte vårdpengar istället

Kommunen anser att det inte är motiverat att satsa lika mycket pengar som Lund gör när det finns verksamheter i Umeå som har det tufft ekonomiskt. Men att lägga de redan bokade 15 miljonerna på till exempel vård är inte ett alternativ.

– Man kan alltid lägga pengar på annat, men med tanke på hur mycket som läggs på kultur så är det här små belopp. Sjukvården är ett måste men vi måste lägga pengar på kulturell friskvård också, säger Fredrik Lindegren.

Frida Sjödin