26-åring åtalad för mord på student

Foto: tommy mardell
mordplatsen Studenten hittades död i sitt studentrum.
NYHETER

En 26-årig man åtalades på fredagen för mord på en 33-årig student i Kungshamra i Solna den 9 november förra året.

Den åtalade, som nu är på rättspsykiatrisk undersökning, är tysk medborgare av ryskt ursprung. Han var ytligt bekant med offret och hade bott hos denne ett par dagar när de blev "osams".

Motivet är enligt kammaråklagare Henrik Söderman oklart.

- Han uttrycker sig väldigt svävande och har bland annat sagt att offret sålde narkotika till ungdomar, vilket vi inte funnit något belägg för, säger Söderman.

Hoppat på eller dunkat huvudet

Studenten misshandlades till döds och dog av spräckt skalle. Enligt rättsläkaren har den misstänkte antingen hoppat på hans huvud eller dunkat det i golvet. Efter mordet försökte 26-åringen förgäves ta ut pengar på en bankomat från offrets konto. Han är bunden till mordet med fingeravtryck och DNA i lägenheten.

Det har funnits vittnesuppgifter om att de båda synts tillsammans med en tredje "skäggig" man, som polisen dock inte lyckats hitta. Inget tyder enligt åklagaren på att fler än en person varit inblandad i mordet.

Erkände för polisen

Ett par veckor efter mordet gick mannen fram till en polispatrull i Göteborg och räckte fram en lapp där det stod "I killed this man".

Han erkänner grov misshandel och grovt vållande till annans död, men förnekar att han haft uppsåt att döda.

Läs tidigare artiklar:

Ewa Tures/TT

ARTIKELN HANDLAR OM