Stora säkerhetsproblem på Bangkoks nya flygplats

Hundratals sprickor i landnings- och taxibanor

NYHETER

De kolossala problemen fortsätter på Bangkoks nybyggda flygplats Suvarnabhumi.

I förra veckan förlorade flygplatsen sitt säkerhetstillstånd och flera flygplan har fått dirigeras om i luften - två stycken ända till Vietnam.

Skandalerna kring Bangkoks splitternya flygplats Suvarnabhumi fortsätter. Bygget har kantats av anklagelser om massiv korruption och nu har fuskbygget fått problem med säkerheten.

Ett hundratal sprickor har upptäckts i landningsbanor och taxibanor och i lördags valde myndigheterna att inte förnya flygplatsens internationella säkerhetslicens, rapporterar AP. Flygplatsen hålls dock fortfarande öppen eftersom landets lagar inte kräver säkerhetslicensen för att tillåta fortsatt trafik.

Omdirigerades till Vietnam

Förra torsdagen fick flera flygplan omdirigeras till en annan flygplats efter att skräp hittats på landningsbanorna, rapporterar AP. Två flygplan fick landa på en gammal militärflygplats i Vietnam efter att personal på flygplatsen börjat utföra akuta reparationer på en av flygbanorna, uppger AAP. Dessutom har uppgifter i lokala tidningar gjort gällande att utländska piloter framfört synpunkter på säkerheten på flygplatsen.

SAS och Tuifly Nordic flyger till den nybyggda flygplatsen i Bangkok men de har inte upplevt några problem.

- Vi har fått besked om att det finns sprickbildningar i landningsbanorna, men vi har inte behövt landa på andra flygplatser hittills. Vi tar ju inga risker över huvud taget. Om det blir problem kommer vi att flyga till den gamla flygplatsen, säger Eva Olivecrona, informatör på Tuifly Nordic.

97 000 kvadratmeter har skador

SAS säger sig inte heller ha haft några problem.

- Vi har flugit och landat som vanligt, säger Monica Hultberg, informatör på SAS Sverige.

Nu försöker myndigheterna i Thailand ta itu med problemen. Om två veckor ska en rapport om skadorna vara klar.

- Åtminstone 97 000 kvadratmeter eller 5,3 procent av hela flygplatsen har skador, säger Tortrakul Yomnak, chefsingenjör på Thailands flygplatser till nyhetsbyrån DPA.

David Nannini Nilsson