Första förhöret med misstänkte mördaren

27-åringen ville inte uppge sitt namn

NYHETER

Det första riktiga förhöret sedan mordet i förra veckan på en åttaårig pojke i Norrahammar kunde på fredagen hållas med den 27-årige man som misstänks för det brutala knivdådet.

Samtidigt kritiserar JO förhållandena vid psykkliniken i Jönköping.

Först under fredagen, över en vecka efter mordet, ansågs 27-åringen vara i sådant tillstånd att han kunde klara av att förhöras av polisen.

Mannen uppträdde mycket förvirrat vid häktningsförhandlingen dagen efter mordet. Han kunde inte uppge sitt namn eller ålder. Hans svaga psykiska hälsa gjorde att han under lördagen flyttades till rättspsykiatriska i Vadstena där han vårdats sedan dess.

Först en vecka senare gjordes ett första riktigt försök till förhör i Vadstena där han fortfarande vårdas. Hur det gick får vi inte veta. Huruvida han är medgörlig och försöker hjälpa till eller ej håller polisen för sig själv.

JO-kritik

- Vi har tillsammans med anhöriga kommit överens om att inte uttala oss om hans hälsotillstånd. Och av hänsyn till förundersökningen vill vi inte gå in i detalj vad som framkommit i förhören, sade Stefan Carlsson, pressinformatör vid polisen i Jönköpings län, till TT.

Samtidigt kommer kritik från justitieombudsmannen (JO) om förhållandena på psykiatriska kliniken vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping där 27-åringen tidigare hade vårdats och även, vid tiden för mordet, stod under öppenvård.

JO:s inspektion skedde under tre dagar i slutet av november efter en händelse i höstas då en psykpatient högg ihjäl en manlig sjuksköterska. Det överfallet skedde i slussen in till kliniken efter det att patienten återvänt från dagens arbetsplatspraktik.

Sena vårdplaner

JO finner flera anledningar till kritik, bland annat noterade man att förteckningarna över intagna patienter inte var kompletta och att vissa patientjournaler saknades bland akterna som gicks igenom. JO klagade på att det genomgående saknades information till patienterna om deras rätt till stödperson.

JO kritiserar också klinikens sätt att hantera vårdplaner. Dessa ska upprättas så fort som bara möjligt efter beslut om tvångsvård. JO konstaterar att man i Jönköping i många fall formulera en vårdplan först i samband med första prövningen i länsrätten om eventuell fortsatt tvångsvård.

"Jag vill betona vikten av att vårdplan upprättas för patienterna, även om planen i ett inledande skede endast blir preliminär", markerar JO Kerstin André i protokollet.

TT