Expert: ”Allvarligt fel bakom nedstängning”

Förre Vattenfallchefen kritisk till säkerhetsarbetet på Forsmark

Foto: JERKER IVARSSON
Lars-Olof Höglund framför Forsmarksreaktorerna, som han själv var med om att konstruera.
NYHETER

Forsmark 1 och 2 har stängts av, enligt SKI på grund av möjligt åldringsproblem i en gummiventil.

– Jag tror att problemet är allvarligare än så. Man stänger inte ner två reaktorer för en sådan sak, säger förre chefen inom Vattenfall Lars-Olov Höglund.

Enligt ett pressmeddelande från Forsmark stängs reaktor 1 och 2 av efter att en analys av en gummitätning i ett säkerhetssystem visat en ”något försämrad elasticitet.” Problemet ska ha upptäckts vid en rutinkontroll, och direkt när svaren från testerna kom beslutade man att stänga ner reaktor 1 vid midnatt natten mot lördagen. Vid lunch nästa dag beslutades att även stänga reaktor 2.

Lars-Olov Höglund var med och konstruerade Forsmark 1 och 2.

– Jag är mycket skeptisk till det jag hittills hört om det här senaste problemet. Kontroller av säkerhetssystemen ska ske under revisionsavställningen som sker en gång om året, då verket stoppas. Inte mitt under pågående drift, säger han.

”Säkerheten lider av lönsamhetskrav”

Enligt Lars Olov Höglund verkar det heller inte troligt att man skulle stänga av två reaktorer på direkten för att det möjligen kan finnas ålderstecken i gummit.

– Om man gör en rutinkontroll efter ett visst antal år är det ju konstigt om man plötsligt hittar åldringstecken som gör att man väljer att stänga av reaktorerna på direkten. i så fall kontrollerar man ju inte nog ofta. Stänger ner gör man ju inte för skojs skull, man förlorar ju mycket pengar, säger han.

Höglund är kritisk till det moderniseringsarbete som pågår kring de svenska kärnkraftverken i dag, och menar att ledningen för Forsmark är för inriktad på produktivitet, vilket säkerheten blir lidande av.

– Man låter inte revisionsavställningarna pågå så länge som behövs, eftersom man förlorar pengar när verket är avstängt. Då kanske man struntar i vissa kontroller.

"Personalen har inte rätt kompetens"

Enligt Höglund finns heller inte tillräcklig kompetens vid de svenska kärnkraftverken.

– De som var med när anläggningarna byggdes har gått i pension. De som ska genomföra reparationer eller moderniseringar måste läsa sig till hur man tänkte när man byggde verken. Det är som att opereras av en kirurg som läst sig till hur man gör i en bok. Ändå envisas man med att modernisera för att öka produktiviteten. Det utarmar säkerheten. Det såg vi i reaktorstoppet i somras, och jag tror heller inte att vi sett allt bakom dagens stopp, säger Höglund.

Tidigare artikel

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM