Poliser teg om uppgifter från misstänkt mördare

NYHETER

Malmö

Flera poliser i Skåne riskerar straff för tjänstefel.

Enligt en utredning som nu lett till åtal av en 34-årig man har poliserna under en längre tid känt till att mannen bekänt ett mord, begånget i Växjö för 15 år sedan.

Uppgifterna har lämnats över från polismyndigheten i Växjö till riksenheten för polismål. Men någon förundersökning har inte inletts, enligt Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till TT.

Fallet gäller en mordutredning där en nu 34-årig man står åtalad för att ha skjutit ihjäl en 26-årig man i Växjö 1992. Brottet ska ha varit en hämnd för att 26-åringen året innan försökt våldta en flicka i en klubb där han var instruktör. Flickan hade 1992 ett förhållande med den nu åtalade mannen.

Flickvännen höll tyst

Åklagaren hävdar att mannen lånade en pistol och stod och väntade på 26-åringen när denne kom hem på kvällen. Offret träffades av fem skott.

Först i augusti 2005 tog den tidigare flickvännen kontakt med polisen och uppgav att 34-åringen kort efter mordet ska han antytt för henne att han begått det.

"Jag är till 99 procent säker på vem som är mördaren", sade hon till polisen.

Mannen ska också ha berättat om mordet för en senare flickvän. Hon är nu polis i Skåne. Den forna flickvännen säger att 34-åringen redan på 1990-talet sagt till henne att han mördat någon och nämnt detaljer om dådet.

"Jag känner mig ganska säker på att vi har pratat om det mer än en gång", säger hon.

Poliser måste berätta

En polis som hör talas om ett brott är skyldig att agera. Men det gjorde inte kvinnan. Inte ens i det första förhör som hölls med henne i slutet av 2006, sedan expojkvännen anhållits, sade hon något. Först i ett senare förhör berättade hon.

Däremot har hon nämnt mannens berättelse om mordet för ett par vänner som också är poliser. Inte heller de har slagit larm.

Lars Förstell säger att det nu är chefsåklagare Jörgen Lindberg på riksenheten för polismål som har hand om alla beslut beträffande de inblandade poliserna. Både i frågan om förundersökning ska inledas och om uppgifterna ska påverka polisernas tjänstgöring.

Lindberg ville på fredagen inte ge några kommentarer.

Peter Palmkvist/TT

ARTIKELN HANDLAR OM