Lusattack

En särskild dag ska hindra att ohyran sprids

NYHETER

Hårlössens attacker blir allt fler.

Nu har föräldrar gått ihop och startat en kampanj mot ohyran.

Foto: sven-olof englund
ta fram kammen I helgen väntas 190 000 föräldrar kamma sina barn.

Lusangreppen har blivit allt vanligare och för något år sedan tröttnade en grupp mammor. De gick ihop och startade kampanjen Nationella avlusningsdagar i höstas.

Nu är det dags för kampanjen igen. Ungefär 190 000 föräldrar har informerats om ohyran och luskammar sina barn den här helgen.

Blir värre

– Idén fick vi när vi hörde om en Lusens dag i Danmark. Det är ett sätt att kunna hjälpa andra föräldrar och hejda lusepidemier I vår första kampanj nådde vi 160 000 föräldrar, säger Natacha Wirdemark, småbarnsförälder och initiativtagare till SvD.

Luslarmen blir allt vanligare. Det finns inga nationella rapporter, men enligt Apotekets försäljningssiffror tyder på en klar ökning av lusangreppen.

– Förra året sålde vi 440 000 förpackningar med lusmedel. Det är 11 procent fler än året innan, säger Christina Ekedahl, chef för Apotekets egenvårdsenhet till SvD.

Som mest ökar försäljningen när barnen samlas igen efter lov. Försäljningen i september förra året låg hela 40 procent högre än samma månad förra året, enligt Ekedahl.

– När jag var barn hörde jag aldrig om att någon hade löss. Men nu är det helt absurt, var och varannan vecka får vi besked på barnens skola: ”nu har vi fått löss igen”, säger Karin Söderberg som bor på Östermalm i Stockholm med tre barn i åldrarna två, sex och åtta år.

Än har hennes barn inte drabbats.

Så förgör du dem enklast

De kommer krypandes.

Anders Munck