Fel nationalsång förstörde festen

NYHETER

St George's

Ambassadör Qian Hongshan stod i givakt i väntan på folkrepubliken Kinas nationalsång.

Orkestern stämde i stället upp - Taiwans.

Scenen var den splitter nya cricketstadion i Grenadas huvudstad St George's som 500 kinesiska arbetare har byggt till en kostnad av drygt 300 miljoner kronor. Stadion är en gåva från Kina till Grenada.

Gåvan hjälper Grenada ur en pinsam situation. I april i år hålls där en internationell cricketturnering, och inbjudningar har utgått för länge sedan. Den gamla stadion förstördes av en orkan 2004 och blåste bort helt genom en ny orkan 2005, och evenemanget tycktes spricka.

Genom rådigt ingripande från Kina i den broderliga vänskapens anda har nu Grenada fått en ny anläggning och kan räkna med stora intäkter från cricketturister från många länder.

Ursäkter

Grenada med en konservativ, starkt USA-vänlig ledning hade länge diplomatiska kontakter med Taiwan och alltså inte med folkrepubliken Kina. År 2005 vände man kappan efter vinden och erkände i stället folkrepubliken, vilket omedelbart gav utdelning.

Därför var det synnerligen pinsamt att ambassadör Qian i lördags tvangs att uthärda Taiwans nationalsång vid stadions festliga invigning.

- Jag är ytterst ledsen. Mitt hjärta brister nästan av denna olycka, sade Grenadas premiärminister Keith Mitchell, när han bad arbetarna och ambassadpersonalen om ursäkt.

Grenada under Mitchell och hans populistiska parti NNP är stadigt förankrat i USA:s maktsfär, vilket gör att USA kan tillåta landet att flirta med Kina.

USA-anfall

Annat var det 1982. Då hade den eldfängde och radikale Maurice Bishop makten i landet och styrde det stadigt åt vänster.

År 1982 angrep flyg och flotta från USA och ockuperade Grenada för att installera en tryggt liberal regering. Officiellt var orsaken att Grenada tänkte bygga en ordentlig flygplats för att hjälpa turismen på traven; USA kallade den en möjlig landningsplats för ryska militärflygplan.

Den verkliga orsaken var att konservativa grannländer och allra mest USA irriterades över att Grenada hade vänskapliga förbindelser med Kuba som ju enligt amerikansk doktrin skulle isoleras.

I dag är hotet från Sovjet borta, och Grenada håller sig väl både med USA och Kina. Men absolut inte med Kuba.

TT-AP