Häktad för våldtäkt - begick självmord

DNA band honom till elva år gammalt brott

NYHETER

I torsdags häktades en 43-årig man, på sannolika skäl misstänkt för ett våldtäktsfall för elva år sedan. I helgen tog mannen sitt liv i häktet.

Foto: SOFIA SABEL
Häktespersonalen bedömde inte 43-åringen som självmordbenägen. Men i helgen tog han sitt liv. Enligt tidningen GT ströp han sig med snöret från ett par joggingbyxor.

I fredags skrev Punkt SE om en göteborgare som efter elva år lyckats bindas till en våldtäkt. Nedfrusna DNA-prov från våldtäktsfallet matchades mot DNA-prov som 43-åringen lämnade i samband med ett annat brott i höstas.

Mannen anhölls i måndags och häktades i torsdags, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt. Morgonen därpå upptäckte häktespersonalen att 43-åringen hade tagit sitt liv.

– Rutinen, så vitt jag förstår, har följts, säger Christer Isaksson som är säkerhetschef på kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping.

Självmordet ska utredas

Personalen på häktet gör alltid en bedömning av den häktade, tillsammans med sjukvårdspersonal. Personer som bedöms som självmordsbenägna placeras med särskild bevakning och tittas till var femtonde minut.

Varför den bedömningen inte gjordes i fallet med 43-åringen får en fortsatt utredning visa.

– Det görs alltid en utredning kring den handfull självmord vi har på svenska häkten per år. Den får visa vem som gjort vilken bedömning, vilka tecken som fanns och så vidare. Det görs med automatik, säger Christer Isaksson.

Hur jobbar ni vidare för att det inte ska hända igen?

– Det man gör är att man tittar på utredningen. Vi är självkritiska och sedan lägger vi den här tragiska händelsen till vår nya erfarenhetsbank, säger Christer Isaksson.

Johanna Hillgren (.se)