Studenter utan rätt till a-kassa

Nya reglerna slår hårt

NYHETER

Många studenter kan bli helt utan helt pengar på sommaren och det kan vara onödigt för dem att betala in avgiften till a-kassan. Det är konsekvenserna av de nya reglerna för a-kassan, skriver P4 Västmanland.

De nya reglerna för a-kassan innebär att den som studerar, och inte får något jobb under sommaruppehållet, inte kan få någon ersättning.

Jessica Polfjärd, moderat riksdagsledamot från Västerås, har varit med och beslutat om de nya reglerna.

- Det är ju så att a-kassan egentligen är tänkt att vara för dem som arbetar, studenterna uppfyller ju inte riktigt det villkoret idag, säger till P4 Västmanland.

Jessica Polfjärds råd till de studenterna är att de kan läsa studiemedelsberättigade sommarkurser eller söker försörjningsstöd.

Ingen ersättning efter skolan

För att få a-kassa efter den 1 mars krävs det också att man har studerat i max fem år och att man har arbetat innan. Det innebär att den inte lever upp till de kraven, men ändå har betalat in pengar under studietiden, inte kan få någon ersättning när skolan är klar och det är dags att söka jobb.

- Jag tror nog att väldigt många, speciellt ganska nyblivna studenter, kommer bli upprörda när de inser att det egentligen inte är någon större poäng för dem att betala in till a-kassan under sin studietid, säger Johan Karlsson, vice ordförande i Mälardalens studentkår, till P4 Västmanland

– De kommer inte ha nytta av försäkringen, och det kommer nog kännas ganska bittert för många. Speciellt i och med höjningen är det några hundringar i månaden på ett redan knapert studiestöd, säger Johan Karlsson till P4 Västmanland.

Maria Soläng