Vi mår dåligt!

Hundratals studenter i Karlstad lider av stress

NYHETER

Pressen på Karlstads universitet gör att hundratals studenter lider av stress, oro, ångest och sömnlöshet.

– Man känner sig spänd väldigt ofta, säger Håkan Svennerling som pluggar polmagprogrammet i Karlstad.

Han är 21 år och känner den negativa stressen slå till när det börjar närma sig tentamensdags.

– Det är en enorm press att sammanfatta allt man kan på fem timmar. Efter senaste tentan så var jag sjuk i upp till tio dagar eftersom kroppen slappnar av efter allt jobb, säger Håkan Svennerling.

Ekonomin den största boven

Och han är inte unik. En enkät som Karlstad Studentkår skickade ut till sina studenter visade att mer än hälften av dem nästan 600 som svarade har sömnsvårigheter. Två av tre upplever ofta eller periodvis negativ stress.

– Dels kan det bero på att arbetsbelastningen i kurserna är ojämnt fördelad. Det blir väldigt mycket att göra i slutet då alla uppgifter ska in på en gång. Man känner sig spänd väldigt ofta, säger Håkan Svennerling.

Men den största boven handlar om studenternas ekonomiska situation, tror han.

– Det är pengarna som är det jobbiga. Man ska klara av skolan men man har inte råd med sitt liv. Ibland har man inte ens råd att ta en kaffe eller åka buss. Det är tröttsamt att tänka på allt i ekonomiska termer, säger Håkan Svennerling.

Jobba -men inte för mycket

Och har man inte råd att göra det man vill så kan man försöka jobba ihop pengarna. Men inte hur mycket som helst. Som reglerna ser ut nu så får studenter bara jobba visst mycket, annars minskas bidraget.

– Man kan inte låta bli att se att en del saker skulle bli bättre genom en höjning av studiemedlen. Som det är nu så är det mycket stressande att inte har pengar till oförutsedda utgifter. Det här är nationella problem som handlar mycket om ekonomi och det är dags att universiteten tar tag i det här, säger Katrin Rundström, vice ordförande med studiesocialt ansvar på Karlstad studentkår.

Frida Sjödin