Partydrogen har flyttat ut i förorten

”Svensson har börjat knarka”

NYHETER

Knarkbrotten ökar – och allra mest ökar kokainet.

Kokainisten är inte längre alltid pundaren – eller partymänniskan vid Stureplan.

– Det är vanliga Svensson som börjat partyknarka. Nu för tiden är det alla samhällsskikt som håller på med droger, säger Janne Westling på Stockholmspolisens narkotikarotel.

Foto: AP
Pete Doherty.

Droger som förknippas med flärd och lyx har blivit mycket vanligare bland vanligt folk. På tio år har antalet domar i kokainfall blivit mer än åtta gånger vanligare.

– De senaste två åren har vi märkt att dyra droger som kokain flyttat ut i förorten. De är inne – och förknippas med kändisar som Kate Moss och Pete Doherty. Samtidigt har priset på kokain sjunkit den senaste tiden, säger Janne Westling.

Under åren har polisen också blivit allt bättre på att känna igen vanliga människor som knarkar.

– I dag utbildas alla poliser i yttre tjänstgöring i att känna igen drogsymptom. Vi tar bland annat många på krogen och det är ju inga pundare som hänger på exempelvis Spy bar, säger Janne Westling.

Ungdomar gör som kändisar

Kokain är vanligast i Stockholm, men hela landet märker av ökningen.

– Tidigare var kokain väldigt ovanligt här, men nu är det en drog som vi ser allt oftare, säger Kjell Wedin på narkotikaroteln i Östersund.

Några som märkt av ökningen är Maria ungdom, som arbetar med att ta emot drogpåverkade ungdomar i Stockholm.

– Vi ser en stor ökning av drogpåverkade ungdomar och allt oftare handlar det om just kokain, säger Paula Liljeberg, chef på Maria ungdom.

Paula Liljeberg ser en attitydförändring till droger hos dagens unga, där det främst räknas som en häftig upplevelse. Även hon ser kändisarnas drogvanor som en viktig förklaring.

– Ungdomarna är inte lika rädda för droger längre. En viktig orsak till det tror jag är att kända förebilder som Britney Spears och Kate Moss tar de här drogerna, säger Paula Liljeberg.

”I början är man kung”

Peter Söderlund är ordförande för Kriminellas revansch i samhället (KRIS) i Stockholm. Han ser med oro på att drogerna ökar i samhället.

– Det är en sorglig och tragisk situation, då kriminalitet så ofta följer med missbruk, säger han.

Peter Söderlund borde veta då det var så hans egna kriminella karriär började. Han ser också en stor fara i att allt fler partyknarkar.

– I början när man testar partydroger som amfetamin och kokain, känner man ju sig som en kung som kan prata omkull vilken tjej som helst. Men sen blir det värre när man måste ha drogen för att fungera överhuvudtaget, säger Peter Söderlund.

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])