Knarkbrotten ökar i hela landet

Största ökningen finns i – Jämtland

NYHETER

Knarkbrotten ökar i Sverige.

På ett decennium har antalet knarkdomar stigit med 85 procent.

Storstäderna är överrepresenterade, men största ökningen finns i Jämtland.

Klicka på kartan för större bild Antal personer i varje län, dömda för narkotikabrott per 100 000 av medelfolkmängden, år 2005. Källa: BRÅ

Mellan 1996 och 2005 ökade antalet knarkdomar och -strafförelägganden med 85 procent enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– Narkotikabrott hör till de brott som ökar allra mest i samhället, säger Tove Sporre, som är en av utredarna på BRÅ.

Enligt Tove Sporre handlar det inte om någon större förändring i droganvändning i samhället, utan det är bara mer av samma droger som funnits hela tiden.

– Cannabis och amfetamin står för ungefär 75 procent av all narkotika som hittas och så har det sett ut länge. Under den period vi har tittat på så är det onekligen en stor ökning av alla sorts preparat, säger hon.

Andra brott på köpet

Tove Sporre tycker inte man ska tolka siffrorna enbart negativt. De är också resultatet av att narkotikabrott är prioriterat av regering och riksdag. Narkotika är ett så kallat spaningsbrott och antalet uppklarade fall är starkt beroende på hur mycket tid och resurser polisen kan lägga ned.

– Att det ökar kan lika gärna ha att göra med att det finns fler och bättre utbildade poliser. Dessutom har polisen märkt att de får mycket annan brottslighet på köpet vid narkotikafall, säger hon.

Jämtland ökar mest

Lugna Jämtland står för den största ökningen av narkotikabrott i Sverige och det är lockande att tro att Åres beryktade uteliv skulle vara orsaken till rekordökningen.

– Visst blir det en del narkotikatillslag i Åre, men den viktigaste orsaken till ökningen är att vi förändrat vårt sätt att jobba. Nu för tiden håller alla poliser oavsett tjänst ögonen öppna efter narkotika, säger Kjell Wedin.

Vad det handlar om är en sorts punktmarkering av brottsligheten i länet. Varje närpolisområde i länet har en tio-i-topp lista på narkomaner och kriminella som de noggrant följer.

– Brotten försvinner ofta helt på det här viset. Anledningen är att missbruk genererar så mycket brottslighet, säger Kjell Wedin.

Enligt BRÅ:s statistik ökar antalet lagförda narkotikabrott i hela landet och har under perioden mellan 1996 och 2005 ökat med 85 procent. Storstadslänen är överrepresenterade. Den största ökningen under perioden står Jämtlands län för. Där har antalet brott nära på fyrdubblats under tiden.

Fakta drogstatistik

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM