Socialbidrag för alla!

Rasmus: Sjukvård och socialbidrag måste få bättre struktur

NYHETER

Om jag var statsminister för en dag skulle jag ge frågor som sjukvård och socialbidrag bättre struktur. Med detta menar jag att långa väntetider skall minimeras och att bidragen måste vara bättre kontrollerade. Måste man vara missbrukare eller ha grova problem hemma för att få stöd?

Ska en person tvingas vänta ett halvår på en operation för sin sjukdom som tillslut blir direkt livsfarlig? Detta är för mig helt oacceptabelt i ett modernt samhälle. Det finns många brister i systemet för att få bidrag eller sjukvård, papper och regler som försvårar effektiviteten.

Min egen bror spelar division 1 ishockey i Lindesberg strax utanför Örebro. Han har en treårig gymnasieutbildning i ekonomi/handel och är nitton år. Tar inga droger, detta inkluderar även sprit och tobak i all form. Han är även mycket ambitiös med sin idrott och har satsat allt sedan unga år. Trots detta får han ingen hjälp från socialen för att ha råd att bo kvar utan att livnära sig på sina föräldrar som har hand om hans två bröder som inte är myndiga. Hans enda utgifter är mat, lite kläder och hyra, endast. Detta går på omkring 3000-4000 detta kan variera.

Då är min åsikt att om det bara är personer som missbrukat, begår brott eller lurar socialbidragssystemet på pengar som ska få bidrag kan socialen gå och dra något gammalt över sig. Visst skall folk med problem och missbruk få hjälp, det finns de som ångrar misstag och vill komma på fötter igen. Men när socialen säger nej till en kille som vill ha stöd att bo kvar och utöva sin dröm är det rent ut sagt för jävligt. Detta är helt absurt och måste ändras.

Detta ska ändras med att inställningen till att ”de som får bidrag måste/har jätteproblem” ska försvinna, ett socialbidrag borde vara en förtjänst, något man har förtjänat genom att visa vad man vill och varför. En missbrukare skall kunna gå till socialen och säga ”Hjälp mig, jag vill ta mig ur den här skiten”. Då han ska han verkligen få en chans.

Ett socialbidrag skall finnas för alla, inte några.

Om jag vore statsminister för en dag...

Läs elevernas debattartiklar.

Rasmus Holst