Fängelserna är alldeles för slappa

Charlie, 15: När man gjort sig skyldig till ett brott skall det kännas att man gjort fel

NYHETER
Foto: <rod>LÄSARBILD</rod>
Charlie Kröönström är 15 år. Hans stora intresse är ishockey.

Om jag skulle ha varit statsminister för en dag skulle jag kräva att fängelserna skulle bli betydligt hårdare. Miljön i fängelserna är alldeles för bra! Man skall sitta i sin cell hela dagen, få en timmas rast, bli serverat vatten och mat i luckan. Det skall inte få vara som det är idag! Fängelserna är alldeles för slappa, man låter fångarna sitta och spela kort med varandra, sitta vid datorn och göra massa andra saker som inte borde finnas i ett fängelse. När man gjort sig skyldig till ett brott skall det kännas att man gjort fel, inte bli som en belöning.

En hemlös person lever mycket bättre i fängelserna än ute på gatan, där han får kämpa för att få mat på bordet och tak över huvudet varje dag. Istället för att lägga pengar på saker till fångarna, lägg då istället dom skattepengarna på att hjälpa hemlösa att skaffa sig en bostad.

Hårdare fängelse och kortare straff skulle vara en bra lösning, så att man verkligen känner att man har gjort fel.

Visserligen kanske vissa personer bara blir värre av att vara på ett tufft fängelse, dom kanske behöver en trygg miljö. Men jag tycker fortfarande att det inte skall få vara någon lekstuga i fängelserna. Det skall kännas att man gjort fel, inte bli en belöning!

Om jag vore statsminister för en dag...

Läs elevernas debattartiklar.

Charlie Kröönström (15 år)