Ägarna slår av hundarnas tänder med hammare

”De förhållanden som många hundar lever under bör inte accepteras”

Foto: VG
NYHETER

De svälter, vanvårdas och får tänderna utslagna med hammare av sina ägare.

Enligt veterinären Marit Holm som jobbar på Grönland är 60-70 procent av draghundarna på ön vanvårdade, skriver Ekstra Bladet.

I sitt arbete på Grönland får veterinären Marit Holm ofta se vanvårdade hundar. Många ägare slår av sina hundars tänder för att de inte ska bita av snörena de är bundna med.

– Den formen av misshandel är förbjuden enligt den grönländska viltvårdslagen. Trots det förekommer det i stor utsträckning på vissa platser. I några av byarna är 30-40 procent av hundarna utan kindtänder för att de blivit utslagna, säger Marit Holm till Ekstra Bladet.

I somras företog veterinärer en resa runt ön och tvingades då avliva 62 hundar, för att de svältit så illa att de inte kunde fortsätta leva.

– Som veterinär har jag sett flera hundspann som bara överlåtits åt sig själva för att dö, säger hon till Ekstra Bladet.

Tillsammans med veterinären Elisabeth Mærsk-Møller ska hon utöva tillsyn över alla slädhundar på hela östkusten och på västkusten mellan Sisimiut och Qaanaaq: totalt 21 000 djur.

– Jag är klar över att att hundarna på Grönland är bruksdjur och inte keldjur. Men de förhållanden som många hundar lever under bör inte accepteras, säger Marit holm till Ekstra Bladet.

David Nannini Nilsson