Pompa och ståt på 10-årsdagen

Foto: Labrador
Skivbolaget Labrador firar 10 år med en stor fest i helgen. Göteborgsbandet Sambassadeur är självklart med bland uppvaktarna. De är väldigt nöjda med sitt skivbolag. - De är lätta att ha att göra med, vill man släppa något så får man det, säger Joachim Läckberg.
NYHETER

I morgon firar indieskivbolaget Labrador sin kommande 10-årsdag med stor fest på Debaser.

På scen får vi se en hel kavalkad av Labrador-band, bland annat Sambassadeur.

Foto: Henrik Mårtensson
Namn: Johan Angergård. Ålder: 32 år. Bor: Kungsholmen. Gör: Driver skivbolaget Labrador och sjunger i The Legends, Acid House Kings och Club 8. Aktuell: Med stor fest för att Labrador fyller 100 releaser och 10 år.

Johan Angergård är mannen bakom Labrador och kan nu se tillbaka på decenniet som gått.

– De första tre, fyra åren var ett enda stort misslyckande. Vi visste ingenting om att släppa skivor eller marknadsföring. Men sedan lossnade det och det är klart det går bra, vi släpper ju de bästa skivorna i Sverige.

Finns det några band du tackat nej till som du ångrar idag?

- Nej. Det var några som tjatade om The Embasssy men det ångrar jag inte. De är ju inte speciellt bra.

Vad händer på festen i morgon?

- Ja, då jävlar alltså! Det är fem band som spelar: [ingenting], Lasse Lindh, The Mary Onettes, Sambassadeur och Suburban Kids with Biblical Names. Men vi har inte satt spelordningen än, det får väl bli att vi drar ur en tombola eller något. Vi har ett gäng dj:er också, så räkna med indieskivor och synthpop från åren 1979-1980.

Du driver skivbolag och sjunger i tre band. Vad är du helst: popidol eller skivbolagsdirektör?

- Hmm, alltså det är viktigare att skriva låtar. Men samtidigt skulle jag inte trivas med att axla rollen som popidol på heltid. Det räcker med två timmar i strålkastarljuset i Thailand emellanåt.

Vilket är the golden momten i Labradors historia?

- Förra året när vi, efter tio år av skivsläpp, kom in på Tracks. Vi kommer ju från en superindiebakgrund så det var ju rätt kul.

Så om tio år hör vi Labrador-banden på Svensktoppen?

- Njae, kanske inte. Det skulle väl vara Acid House Kings i så fall, haha.

Till sist: vilken av Labradors alla skivor är den bästa?

- Så klart vår jubileumsbox "Labrador 100 - A complete history of popular music". Om du skulle ta med dig en skiva till en öde ö så är den självklar. Det är en hel värld av popmusik.

Lovisa Madås

Allt om Stockholm