Premiär för gammal Austerhistoria

1 av 3
John axel Eriksson känner vi igen från Farväl Falkenberg. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
NYHETER

Skådespelarna John Axel Eriksson och Olle Eriksson Mårtens har med hjälp av regidebuterande regissören Mathias Olsson vänt ut och in på en historia av författaren Paul Auster. Vi har talat med en av männen.

Hej John Axel Eriksson, berätta om er länk till Paul Auster?

- Jag, Olle och Mathias sätter upp pjäsen ”Till himlen” som handlar om två män som bygger en mur.

- Det är en ganska gammal, samhällskritisk historia som skrevs på 70-talet då det gjordes en del politiska pjäser. Jag ser den som en reflektion över livet och döden. Men det är mycket som är oklart.

Vad menar du?

- Jo, den är väldigt öppen för publikens tolkningar. Det är mycket vi själva inte ens har svar på. Där manuset brister har vi fått hitta på. Vi vet till exempel ingenting om karaktärerna. På engelska heter den ”Laurel & Hardy go to heaven”, men vi valde att kringgå kopplingen till Helan & halvan. Det känns inte som den titeln gör historien rättvisa.

- En sak är jag i alla fall säker på, det kommer hända galna saker på scenen.

Paul Auster känner vi främst från hans kultförklarade roman New York-trilogin och från manus till filmer som Smoke. Till himlen har jag aldrig hört talas om, hur väl tror du att Austerpubliken känner till manuset?

- Han var själv inte känd när han skrev det och vad jag vet har pjäsen aldrig satts upp i Europa. Den ingår i den engelska utgåvan av Paul Austers memoarer, Hand to Mouth - A Chronicle of Early Failure, som en vän läste och tipsade mig om.

Varför fastnade du för just den?

- För att manuset fortfarande känns aktuellt. Och så är dialogen riktigt kul.

Vad är det då med Paul Auster som du gillar?

- Jag skulle inte kalla mig Paul Austerfantast själv. Olle tycker nog mer om honom än vad jag gör. Men uppenbarligen gillar jag honom också. Det är något visst med spänningen han lyckas bygga upp i sina historier.

Kommer Auster på premiären?

- Han kommer vara i Europa nu när vi sätter upp pjäsen. Vem vet! Det har faktiskt hänt att han har dykt upp på premiärer.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM