Habo Finans styrelse föreslår att bolaget avvecklas

NYHETER

För att undvika en konkurs i det skandalomsusade finansbolaget Habo Finans vill styrelsen träffa de sparare som satsat pengar i bolaget. Och en extra bolagsstämma ska ta ställning till om bolaget ska avvecklas.

Styrelsen har polisanmält företagets vd och kammaråklagare Bengt Svensson i Jönköping misstänker att vd:n gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Bolagets 780 kunder har inte fått några kontoutdrag sedan början av december. Kontoret i Jönköping stängdes i januari och utbetalningar till kunderna har stoppats.

Habo Finans som placerat kundernas pengar i värdepapper har inte tillstånd till detta, varför Finansinspektionen krävt besked om omfattningen av bolagets värdepappershandel senast 14 februari.

Hoppas på hjälp

Sedan Habo Finans vd fått sparken försöker nu styrelse få en överblick av hur stora krav spararna har och hur mycket pengar som går att realisera.

Det har uppenbarligen inte gått så bra, varför styrelsen nu enligt bolagets hemsida kallat till ett informationsmöte med bolagets sparare på torsdag.

Dessutom har styrelsen kalla till en extra bolagsstämma den 20 februari för att stämmodeltagarna ska få ta ställning till ett förslag om bolaget ska avvecklas genom en så kallat frivillig likvidation.

Likvidation är ett bättre alternativ än en konkurs enligt styrelsen.

Ordnade former

”Likvidation innebär att avvecklingen av bolaget kan ske under mindre tidspress och under ordnade former. Det innebär också att investerarnas intresse av bästa möjliga utfall bättre kan tillgodoses”. skriver styrelsen på bolagets hemsida.

Bolagets vd som svurit sig fri från alla brottsmisstankar hävdar att bolagets tillgångar uppgår till runt 50 miljoner kronor.

TT har utan framgång sökt styrelsen för en kommentar.

Intresset för Habo Finans är uppenbarligen mycket stort. Sedan början av december har nästan 58000 besökare tittat på bolagets hemsida.

Fotbollsproffset Erik Edman är en av Habo Finans huvudägare.

Tidigare artiklar

CG Ström/TT