Hiv-kvinnans ex-make: "Skärp straffet"

Den 39-åriga kvinnan dolde sin hiv-smitta – i nio år

Foto: RICKARD NILLSON
Den 39-åriga kvinnan dömdes till två och ett halvt års fängelse i Tingsrätten. Men nu vill exmaken att domen överklagas.
NYHETER

Hans exfru sitter mittemot honom i rättssalen. I nio år ljög hon om sin hivsmitta. Nu vill Henrik att hon döms till ett strängt fängelsestraff.

–Jag vill att samhället ska visa att det hon gjort är ett grovt brott, säger han till Punkt SE

Hennes blonda lockar skymmer hennes ansikte från åhörarbänken i hovrätten i Malmö. Under hela förmiddagens förhandlingar håller hon sin hand mot kinden som för att dölja vad hon tänker och känner. Rättegången mot den 39-åriga kvinnan från Höganäs handlar om konsekvenserna av ett kärleksmöte i Frankrike.

Fick två år att leva

Hon var 19 år, kär och smittades av hiv. En smitta som 1987 betydde döden.

–Hon fick två år till att leva. Alla härinne kan nog förstå vilket trauma det är för en ung kvinna, sa hennes advokat Katarina Nordquist under rättegången i går.

Kvinnan är åtalad för att under nio år ha dolt smittan för sin make Henrik. Inte ens under sina två graviditeter och efterföljande förlossning och amning berättade hon. Under hela tiden har kvinnan regelbundet besökt infektionskliniken i Helsingborg och hon äter sedan 1994 bromsmediciner.

Förträngt riskerna

Det som var en dödsdom 1987, är tjugo år senare en diagnos man kan leva ett nästintill normalt liv med.

–Min klient har haft väldigt låga virusnivåer och har tolkat det som att hon är smittfri. På grund av traumat har hon förträngt riskerna, menade hennes advokat.

I tingsrätten dömdes kvinnan till två och ett halvt års fängelse. Kammaråklagare Tord Josefson och exmaken Henrik vill att straffet ska skärpas.

– Ingen av oss hade velat sitta här i dag. Men jag tycker det är viktigt att samhället visar att så här får man inte göra. Jag hade inte tänkt att mitt liv och min framtid skulle bli så här. Den enda ljusningen i all tragik är att varken jag eller mina barn smittats, säger Henrik till Punkt SE.

–Jag tycker inte tingsrätten tillräckligt beaktade hur länge hon dolt smittan trots hon enligt smittskyddslagen är skyldig att berätta, säger kammaråklagare Tord Josefson

Kajsa Sigvardsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM