Stark kritik mot psykiatrivården

Socialstyrelsen kräver åtgärder

NYHETER

Han reste från Karlstad, tog sig in hos kvinnan på Öland och mördade henne. Nu kritiseras mannens psykiatrivård av Socialstyrelsen.

Det var i juni förra året som den 33-årige mannen mördade en 62-årig kvinna på Öland, skriver TT. Han klev rakt in i huset i Södvik och högg ner kvinnan och skadade hennes man. Senare har förövaren sagt att han inte visste varför han attackerat kvinnan. Enligt en diagnos gjord av psykiatrin i Värmland så led mannen av paranoid schizofreni, men Socialstyrelsen kritiserar nu utlåtandet.

Ingen vårdplan

De anser att det var dåligt underbyggt och att det inte är klart vilka utredningar som egentligen gjorts på mannen. Han hade heller ingen vårdplan.

Kritik tidigare

Psykiatrin i Värmland har ifrågasatts tidigare. 2003 dödade en 24-årig man en femårig flicka i Arvika efter att ha sett mordet på Anna Lindh på tv. Mannen var intagen på en psykiatrisk klinik, skriver TV4 Värmland.

Förutsätter handling

Socialstyrelsen lägger inte skulden på någon enskild person men de förutsätter att psykiatrivården i Värmland gör något åt det här så att det inte händer igen.

De anhöriga försökte hjälpa

De här bristerna i psykiatrivården har anhöriga till mannen anmält till Socialstyrlesen:

Frida Sjödin