Hälften av programmen funkar inte i Vista

Problem för användarna av det nya operativsystemet

NYHETER

Vartannat program funkar inte i Vista.

Hela 20 av 46 vanligt förekommande program kan fungera dåligt i det nya operativsystemet.

Det visar en granskning som PC för alla har gjort.

Foto: AP
Katastrofstart Vista skulle bli Microsofts kronjuvel – nu står mängder av barnsjukdomar i vägen för en sådan position.

Mediaspelaren Realplayer, bildhanteringsprogrammet Paint shop pro och webbläsaren Firefox är några av programmen som användare av operativsystemet Windows Vista kan få problem med.

Det visar en granskning av tidningen PC för alla. Bland de 46 programmen som granskats finns några av våra mest använda program. 20 av dem krånglar eller fungerar inte alls i Vista.

– Jag är inte förvånad. De tester som jag själv har gjort på programvaran har visat att förvånansvärt många saker inte har fungerat trots att man har haft lång tid på sig att göra tester, säger Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson.

Två månaders väntan

I första hand är det de som köper nya datorer med Vista förinstallerat som drabbas. Exempelvis fungerar Paint Shop Pro 9 inte alls och Real Player fungerar endast begränsat i Vista.

– I mina egna tester har jag konstaterat att drivrutiner från tredjepartsleverantörer inte fungerar och i förra veckan kom Apple med en rapport om att Ipod och Itunes inte fungerar ordentligt i Vista, säger Peter Pettersson.

Är det ovanligt många problem med Vista?

– Oavsett tillverkare är det aldrig problemfritt i början när ett nytt operativsystem lanseras. Men de borde ha fått ordning på saker och ting, eftersom det har funnits testversioner ute i över två år. Men var felet ligger vet inte jag. Flera företag har aviserat att man inte kommer ha Vista-klara produkter förrän om en till två månader.

Så om två månader bör många problem vara lösta för Vista-användarna?

– Om man säger så här, har man inte bytt än så ska man vänta. Det är ett bra tips.

Men om man redan har köpt en ny dator med Vista?

– Har man en ny dator med Vista förinstallerat så får man utgå från att övriga program är korrekta. Drivrutinerna ska fungera. Gör de inte det så kan man gå tillbaka till butiken.

Extern länk:

Programstrul i Vista:

Läs mer:

Susanna Vidlund