Nu kan du jaga om natten

Kursen platser räcker inte till - alla vill bli fladdermusletare

Foto: AP
För första gången anordnas en kurs i fladdermusletande. ”Det här är egentligen en ganska tråkig kurs”, säger Magnus Billqvist på Skånska naturskyddsföreningen.
NYHETER

Somliga är rädda för fladdermöss och andra älskar dem. Intresset för att bli fladdermusletare i Skåne är så stort att platserna på kursen inte räcker till.

– Det är något spännande och lockande med dem, säger Magnus Billqvist på Skånska naturskyddsföreningen.

Första veckan i juni anordnar Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet i Lund en inventeringskurs. Det skånska fladdermusbeståndet ska undersökas och för första gången anordnas en kurs i letandet. Intresset från allmänheten är jättestort.

– Det här är egentligen en ganska tråkig kurs. Den är seriös och går ut på att man ska lära sig inventera. Vi ställer dessutom krav på kursdeltagarna att verkligen gå ut och inventera, säger Magnus Billqvist.

Kan tvingas kvotera

Fladdermusen är en mytomspunnen djurart. Många förknippar den med hårdrock, svart magi och häxkrafter. Att de drar folk har Naturskyddsföreningen upplevt tidigare.

– Vi hade en exkursion för några år sedan och flera hundra intresserade kom. Det är vi inte bortskämda med i Naturskyddsföreningen, säger Magnus Billqvist.

– Vi kommer kanske att tvingas kvotera in folk på kursen så vi får deltagare från många olika orter i Skåne.

FAKTA/Fladdermöss

Kajsa Sigvardsson