Soldater skrattade när de sköt på sina egna

Sex regelbrott när amerikanskt stridsflyg sköt britter - "Han flyr, ha ha"

NYHETER

De amerikanska krigspiloterna skrattar och skämtar när de får in en fullträff.

Men skrattet byts till gråt när de får beskedet att de av misstag attackerat en brittisk stridsvagn.

En video som The Sun kommit över visar hur de oerfarna soldaterna bröt mot sex regler när de attackerade allierade.

Pilotens reaktion när han får beskedet att han skjutit på fel mål.

Trots att den brittiska stridsvagnen bar den identifikation som skulle signalera vilken sida de slogs på utsattes de för ett luftangrepp – från ett amerikanskt flygplan.

Att besättningen misstog identifikationen som några väldigt orangea raketavfyringsramper var bara ett av alla misstag som ledde fram till attacken, där den brittisk soldaten Matty Hull dog och fyra av hans kollegor skadades. Händelsen inträffade i mars 2003, när Irak-kriget precis inletts.

Brittiska The Sun har kommit över en video från cockpit i planet.

När attacken inleds skriker en av piloterna upphetsat ”ta honom, ta honom”.

Öppnar eld en andra gång

Efter fullträffen ser besättningen en av soldaterna i stridsvagnen släpa ut sina sårade kollegor. Då säger samme pilot triumferande: ” det ser ut som om han flyr” och skrattar.

98 sekunder efter den första träffen öppnar besättningen på planet åter eld mot stridsvagnen. Sekunderna efter får de över radion höra om sitt misstag.

Då säger en av piloterna ”Herre Gud grabben, vi kommer att hamna i fängelse (...) Jag mår illa”. En annan gråter och svär.

Besättningen på krigsflygplanet var alla oerfarna reserver, och hade aldrig befunnit sig i krig förr. Videon visar att inte mindre än sex misstag och regelbrott ledde fram till attacken på de egna allierade.

Bland annat attackerade de utan att vänta på tillstånd, och utan att ha tagit reda på att de befann sig i ett område där amerikanska styrkor inte skulle attackera.

Ingen åtalades

De misstog också de orangea tecknen ovanpå stridsvagnen som ovanligt orangea raketramper.

Trots att fyra år förflutit sedan attacken har bandet först nu läckt ut till medierna. Matt Hulls änka har tidigare fått beskedet att bandet inte existerar.

– Jag är lättad över att det har blivit offentligt efter så lång tid. Jag kan inte fatta hur piloterna så ledigt kan prata om vad de gör de sista minuterna av min mans liv, säger hon till The Sun.

Ingen i besättningen på flygplanet har åtalats för händelsen.

Läs mer

Karin Thurfjell