Livstidsdömd får stanna i fängelse

NYHETER

Det blev ingen tidsbestämning av livstidsstraffet för en 55-årig man, som var först ut att få saken prövad.

Örebro tingsrätt sade på tisdagen nej till mannens begäran att få sitt livstidsstraff bestämt till 21 år, vilket skulle ha inneburit att han med reglerna om frigivning efter två tredjedelar av straffet kunnat bli fri i januari nästa år.

Brutalt mord 1993

Den 55-årige mannen är dömd för ett ovanligt brutalt mord i en sommarstuga i Huddinge söder om Stockholm 1993. Tillsammans med två andra män avrättade han då en 45-årig norrman med tre skott mot huvudet. Alla tre gärningsmännen höll en hand på vapnet för att ”dela skulden”. Innan avrättningen hade norrmannen hållits fången och misshandlats grovt samt tvingats åhöra en omröstning om han skulle få leva. Efter mordet styckade 55-åringen kroppen, göt in delarna i tunnor med cement och grävde ned tunnorna i trädgården.

Mordets ovanliga grymhet var chefsåklagare Peter Claesons argument för att 55-åringen inte skulle få sitt straff tidsbestämt. Frågan var för tidigt väckt, ansåg Claeson.

Prickfritt på anstalten

55-åringen har skött sig prickfritt under anstaltstiden. Han har under de 13 år han suttit inne gått på behandling för sin alkoholism och fått psykologbehandling. Han har deltagit i samtliga behandlingsprogram som Kriminalvården erbjuder.

Risken är låg att han återfaller i allvarlig brottslighet enligt Kriminalvårdens bedömning. Han har utbildat sig till alkoholterapeut och har en familj som väntar när han släpps; hustru sedan 30 år, tre döttrar och barnbarn.

Allt detta är starka argument för ett tidsbestämt straff, hävdade hans advokat Jonas Granfelt vid förhandlingen förra veckan.

Läs mer:

Om livstidsdomar:

TT