Livstidsdömde Henry får stanna i fängelset

Kommer överklaga till hovrätten

NYHETER

Örebro tingsrätt avslog på tisdagen livstidsdömde Henrys ansökan om att få tidsbestämt straff.

– Beslutet kom som en kalldusch. Varför kunde de inte ha gett mig 25 år i stället, säger han.

Foto: ROLF PETTERSON OCH CONNY SILLÉN
Henry har erkänt i Örebro tingsrätt att han skjutit ihjäl en norsk affärsman. Bilden togs 1994 när Henry vallades på mordplatsen.

Tingsrättens bedömning är att det samlade straffvärdet för brotten som Henry dömts för är så högt att han inte har avtjänat tillräckligt lång tid.

– Det var det avgörande. Risken för återfall till allvarlig brottslighet bedömdes inte vara något hinder, säger domare Per Grevesmühl.

– Jag är besviken. Det hade varit bättre om tingsrätten tidsbestämt mitt straff så jag kunde gå vidare med mitt liv, säger Hemry.

Har erkänt

Henry dömdes 1994 till livstidsfängelse efter att, tillsammans med två kamrater, ha mördat en man som var skyldig dem pengar. Efter mordet styckades kroppen, göts in i betong och grävdes ner. Kamraterna fick fängelse i 10 respektive 12 år. Under förhandlingen om tidsbestämning har han för första gången erkänt sig skyldig till mordet.

Kommer att överklaga

Advokat Jonas Granfelt säger att hans klient har skött sig exemplariskt under sina 13 år i fängelset.

– Vi kommer att sätta oss ner och analysera tingsrättens bedömning. Sedan kommer vi att börja med överklagandet till hovrätten, säger Jonas Granfelt.

Henrys ansökan om tidsbestämning är den första som tingsrätten i Örebro har tagit ställning till.

Maria Soläng, Zendry Svärdkrona