Hundar för norrlänningar och katter i Småland

Här är Sveriges populäraste husdjur – lista!

Foto: KAI REHN
POPULÄRA I Sverige finns cirka 730 000 hundar och 1,3 miljoner katter. Hunden är populärast i Norrbotten och Västerbotten medan Gotland och Småland har flest katter per invånare.
NYHETER

Det finns sällskapsdjur i vart tredje svenskt hushåll.

Äldre människor har gärna katt. Hunden är mest populär i nordligaste Norrland, visar en ny SCB-undersökning om svenskarnas husdjur.

I Sverige finns omkring 730 000 hundar och 1,3 miljoner katter. Hundarna är mest populära i Norrbotten och Västerbotten medan Gotland och Småland har flest katter per invånare.

Akvariefiskar kommer på tredje plats på popularitetslistan. Efter fiskarna är kaniner (drygt 86 000 hushåll) och fåglar (drygt 82 000 hushåll) vanligast i de svenska hemmen.

De människor som lever ensamma och är 71 år och äldre föredrar katter före hundar. Nästan åtta procent av alla äldre som lever ensamma har en katt, medan motsvarande andel för hund är 1,6 procent.

Bor i familj

Bland de 1,3 miljoner katterna lever över en miljon, eller 81 procent, tillsammans med två vuxna eller i en barnfamilj. Av alla ensamhushåll har vart tionde sällskap av en katt.

Även de flesta hundarna lever i hushåll med flera personer. Omkring 85 procent av hundarna har sällskap av flera människor, medan 15 procent lever ensamma med husse eller matte. Av alla ensamhushåll har fem procent hund.

– Det är jätteroligt att se att Sverige är ett så djurvänligt land. Kunskapen om att vi människor mår bra av djur är i dag så stor. Alla är förunnade att få kontakt med ett sällskapsdjur, säger Ulla Björnehammar, ordförande i organisationen Manimalis, en fristående ideell organisation som verkar för att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter.

Små djur

Allt fler skaffar sig också ett husdjur och det beror, enligt Ulla Björnehammar, på att djuren inte ställer några krav på människan.

– Människor förväntar sig alltid något av andra i umgänget med varandra medan djuren har en totalt kravlös relation till människan. Vi kan alltid vara oss själva i sällskap med djuren, säger Ulla Björnehammar.

Trenden är att allt fler skaffar sig mindre djur.

– Det är bekvämt och enkelt, tillägger Ulla Björnehammar.

Av undersökningen framgår också att hundar oftare är försäkrade än katter. Av alla hundar har två tredjedelar stamtavla i Svenska Kennelklubben och nästan fyra av fem är försäkrade. Bland katterna är mer än var fjärde försäkrad. Renrasiga uppges 13,4 procent av katterna vara.

Fakta: Husdjur

Här är Sveriges populäraste sällskapsdjur (siffrorna avser antalet hushåll):

Läs mer:

Kjell Rynhag/TT

ARTIKELN HANDLAR OM