Kan jag byta ett mål om dagen mot nutrilett?

Viktklubbens dietist Josefine Jonasson chattar om vikt.

NYHETER

Josefine Jonasson säger: Hej hej! Nu är jag på plats!

Undrade tjej säger: Är det ok att byta ut ett mål om dagen till nutrilett? Jag vill gå ner några kg men har fastnat så att säga..

Josefine Jonasson säger: Hej! Teoretisk går det alldeles utmärkt men risken kan vara att man blir så hungrig att man istället äter mer vid de andra måltiderna. Hur det är för Dig vet bara Du. Om Du redan nu har bra matvanor och behöver få ytterligare en kick så tycker jag att Du ska börja ta en rask promenad på en halvtimme varje dag - det gör susen! Lycka till!

Lisa säger: Hej, hur kan jag gå ner i vikt när jag vill orka plugga samtidigt? Får alltid ett jättebehov att äta godis, kakor mm när jag tentapluggar, hinner samtidigt inte träna och känner mig seeeg!

Josefine Jonasson säger: Hej Lisa! Jag förstår att Du har mycket omkring Dig men ärligt talat så kommer Du att bli piggare om Du tar Dig tid att träna eller promenera varje dag. Då får Du mer ork att plugga och förmodligen minskar Ditt sötsug samtidigt. Prova det - jag kan nästan lova att Du kommer att att fixa det!

Linda säger: Hej! Jag undrar hur många kalorier man behöver som ammande? Vill gå ner 4kg och helammar min dotter. Gick totalt upp 17 kg under graviditeten och gick ner 13 kg första månaden men sedan dess har det stått still. Är hungrig hela tiden pga amningen, antagligen äter jag för mycket..

Josefine Jonasson säger: Hej Linda och GRATTIS till Ditt lilla underverk! Du har redan gått ner väldigt bra och om Du nu står stilla i vikt kan man säga att det Du gör nu ger Dig just en viktstabilitet. Om Du vill gå ner lite till behöver Du lägga in en extra växel. Exakt hur mycket Du ska äta kan jag inte svara på men det är inte stora förändringar Du behöver göra. Ta bort någon kaka eller macka och ta en extra promenad om Du har möjlighet. Lycka till!

Omnia säger: Hej, jag undrar om preparatet Rimonabant eller Acompalia som det också heter håller allt det lovar? Är det värt att testa en av dessa "shortcuts" men självklart i samband med träning?

Josefine Jonasson säger: Hej Omnia!Preparatet Du nämner har bevisad effekt och om Du väger tillräckligt för att få det utskrivet och har kontakt med läkare som kan göra det så kan det absolut vara värt det. Ta den diskussionen med Din läkare. Bra att Du tänker på att kombinera mat, medicin och träning förresten - väldigt klokt!

Cissi säger: Jag går på "påsdiet", alltså det är en påse man blandar ut med vatten och den innehåller allt man ska äta för att kroppen ska må bra. Jag äter tre sådana påsar per dag och INGET annat förutom vatten till dryck. Det är världens jobbigaste diet och jag äter hellre nyttig mat än att "plåga" mig igenom detta. Vad tycker du om "påsdieter"?

Josefine Jonasson säger: Hej Cissi! Visst kan denna typen av dieter vara positiv för motivationen, man får en kickstart. Efter dieten måste man dock förändra sina matvanor så att man inet går upp i vikt igen. Om Du vill göra de förändringarna redan nu istället för dieten så tycker jag Du ska göra det. Det låter väldigt förståndigt!

erika säger: Är det sant att man kan äta obehindrat med fulkornpasta? Enligt viktväktarna är det så? Vanlig pasta får man ju bara äta nån deciliter...

Josefine Jonasson säger: Hej Erika! Jag brukar säga att "låter det för bra för att vara sant så ÄR det oftast det" och detta är ett typiskt exempel. Man kan inte äta NÅGONTING utan begränsning, trist men sant. Ät med måtta och fortsätt ifrågasätta saker Du inte riktigt får ihop. Lycka till!

Jenny säger: Jag har varit med i viktklubben ett tag och har vant mig vid matmängden och känner mig nöjd. Kilona tickar sakta neråt. Nu är det så att jag för två veckor sedan fick veta att jag är gravid. Jag vet dessutom att man inte ska banta under graviditeten. Men inte måste jag väl börja äta mer mat om jag känner mig nöjd med det jag äter nu? Jag äter ca 1400-1600 kcal om dagen och tränar endast måttligt.

Josefine Jonasson säger: Hej Jenny och GRATTIS till graviditeten! Fortsätt äta som Du gör om Du känner Dig nöjd och att Du mår bra av det. Ligg hellre på övre gränsen, dvs 1600 kcal. Grattis igen och Lycka till!

Lina säger: Hej! Jag har ca 10 kg övervikt och har redan gått ner 10 kg tidigare. Hur ska jag lyckas få ny energi att gå ner dessa? Har tappat motivationen och behöver råd om bra och nyttig mat som inte tar så lång tid att laga. Kram

Josefine Jonasson säger: Hej Lina! Vad duktig Du är som redan lyckats tappa 10 kg. Om Du inte redan är medlem tycker jag att Du ska ta en titt på Viktklubb.se, där kan Du få både recept, menyer och stöd och hjälp från andra medlemmar och oss som jobbar med klubben. Hoppas vi ses där. Varmt lycka till!

shalala säger: hur mycket kan jag gå ner på att bara äta frukt & dricka vatten i tre veckor? på ett ungefär? jag är 1.58 & väger 52 kg..

Josefine Jonasson säger: Hej Shalala. Du kan gå ner en hel del MEN det är inte bara ohälsosamt, det kan t om vara farligt! Du har ett BMI under 21 så det finns inga som helst anledningar för Dig att gå ner i vikt. Jag vet inte hur gammal Du är men om Du går i skolan önskar jag att Du kan prata med Din skolsköterska eller lärare om Dina tankar och Din uppfattning om Din kropp. Var rädd om Dig.

Älskar godis säger: Jag älskar godis och snacks, vad kan jag byta ut dessa till? Några nyttigare och bättre alternativ? Gillar salta saker typ chip och självklart choklad. Kan naturgodis vara ett alternativ?

Josefine Jonasson säger: Hej! Naturgodis innehåller oxå en hel del fett och kalorier. Det allra bästa vore om Du först och främst begränsar intaget till en eller ett par dagar i veckan och då verkligen njuta av det Du tycker om. Nyttigare och mer kalorisnåla alternativ är pop corn, rostad majs, salta pinnar, rostade kikärter, rostade sojabönor och naturligtvis grönsaker med yoghurtdip - det är faktiskt riktigt gott!

Moderator säger: Nu kommer sista frågan.

Christoffer säger: Hejsan, josse. Jag har en liten fråga som jag verkligen måste ha svar på, det är så att har börjat använda Nutrilett sen igår, men är det verkligen bra om jag kör på det när jag vill ner ett par kilo snabbt och jag tränar väldigt mycket på hög nivå eller tycker du jag ska byta ut någon måltid med vanlig mat istället för Nutrilett? Tacksam för svar

Josefine Jonasson säger: Hej Christoffer! Egentligen hade jag önskat att Du bara äter bra, mager mat men om Du tvunget vill använda Dig av Nutrilett så tycker jag att Du ska byta ut ett mål mot Nutrilett och äta mat de andra måltiderna, istället för tvärtom. Se gärna mitt svar lite högre upp, i samma ämne. Var rädd om Dig - Du har bara EN kropp!

Moderator säger: Tack Josefine och alla er som har chattat! Josefine finns på chatten igen om en vecka.

Josefine Jonasson säger: TACK för idag - ha en bra dag allihop så ses vi nästa vecka!