OS till Köpenhamn - då jublar Malmö

Vill arrangera OS 2024 - med svensk hjälp: "Skulle betyda oerhört mycket"

Foto: BILDBYRÅN
OS-maraton över Öresundsbron eller seglings- och roddtävlingar i sundet – det kan bli verklighet om Köpenhamn får arrangera OS.
NYHETER

OS-drömmen lever i Köpenhamn – det gör Malmö till en vinnare.

– Det skulle betyda oerhört mycket. Inte bara för Malmö och Köpenhamn, utan för hela Norden, säger Ilmar Reepalu (s), kommunalråd i Malmö.

För sex-sju år sedan diskuterade Reepalu och hans kollegor i Köpenhamn och Göteborg, Jens Kramer Mikkelsen och Göran Johansson, ett gemensamt OS.

– För att utnyttja kapaciteten i båda länderna ville vi ansöka gemensamt. Tankar på att Norge skulle vara med fanns också, men vi fick beskedet att ett OS bara skulle sökas av ett enda land. Om det har ändrats vet jag inte, berättar Reepalu.

Men i Danmark har man inte gett upp planerna på ett OS 2024.

Mer realistiskt att söka tillsammans

En av förespråkarna är kulturministern Brian Mikkelsen som ser OS som en ”investering” för flera generationer.

Finansminister Thor Pedersen däremot avskräcks av kostnaderna och nämner OS i London 2012 som lär kosta 100 miljarder danska kronor.

– Det är mer realistiskt att söka arrangemanget tillsammans med Sverige och Norge, säger Pedersen till Berlingske Tidende.

Nu utesluter inte heller statsministern Anders Fogh Rasmussen ett OS i Danmark.

– Ett OS är en gigantisk uppgift. Därför ska vi tänka igenom det här grundligt. Beslutet behöver inte fattas förrän om tre, fyra år, säger statsministern till Politiken.

Sätter fokus på Öresundsområdet

På andra sidan sundet har Ilmar Reepalu tagit del av den danska debatten.

– Danskarna har ännu inte tagit upp någon ny diskussion med oss vad gäller OS. Men jag ska informera mig och ta kontakt med Ritt Bjerregaard, overborgmester i Köpenhamn, säger Reepalu.

Vad betyder ett OS här?

– Det sätter fokus på Öresundsområdet, ja hela norra Europa som är vår region.

FAKTA/Här går kommande OS

Tomas Johansson (.se)