Äldre kvinna tvingades till gynundersökning

Händelsen Lex-Sarah anmäld

NYHETER

Kvinnan från Hallstahammar ville inte bli undersökt av en läkare. Då höll personalen fast kvinnan och undersökningen genomfördes ändå, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

Förra året konstaterade en läkare att kvinnan led av en infektion och bokade tid för en gynekologisk undersökning. Kvinnan, som är dement och bor på äldreboendet Ädelstenen i Hallstahammar, fick sällskap till familjeläkarenheten av två personer ur personalen. Ingen anhörig underrättades.

Kvinnan var orolig

Kvinnan var orolig under läkarbesöket och gynundersökningen. Hon var rädd, arg och ropade högt. Personalen från Äldrestenen fick hålla fast kvinnan och undersökningen genomfördes trots hennes protester.

Personalen från äldreboendet tyckte att situationen var väldigt obehaglig och kontaktade sin chef och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

– Man får inte hålla fast en person och genomföra en undersökning mot dennes vilja. Man måste lyssna till vad personen vill, säger MAS Riitta Männikkö till VLT.

Demensen ingen ursäkt

Hon säger att läkaren borde ha avbrutit undersökningen. Kvinnans demens var inte någon ursäkt för det som hände och det är viktigt att visa att det här inte är acceptabelt, säger MAS till VLT.

Nu ska rutinerna ses över. Bland annat ska man bli bättre på att ta till vara den vårdande personalens kunskap eftersom det är de som faktiskt känner personen och kanske kan lösa problem som uppstår. Anhöriga ska också alltid kontaktas innan läkarbesök.

Maria Soläng