Ambulansen dröjde 40 minuter - kvinnan dog

Nu utreder SOS Alarm händelsen

NYHETER

Ambulansen dröjde 40 minuter och när den kom fram hade en 50-årig kvinna avlidit. Nu ska SOS Alarm utreda varför det tog så lång tid.

Den 50-åriga kvinnan kände sig dålig en morgon och gick in i badrummet. När hon inte svarade sparkade hennes särbo upp dörren. Han berättar för Helsingborgs Dagblad att han hittade kvinnan okontaktbar och ringde 112 klockan 09.34.

– Jag fick tala med en operatör som ställde frågor. Efter en stund sade hon att de inte skulle skicka en ambulans. I stället skulle en läkare ringa upp, säger mannen till tidningen.

Välkomnar utredning

Klockan 09.48 ringde läkaren upp och larmade då ambulansen. Hjärt- och lungräddning inleddes klockan 10.15 och fyra minuter senare anlände akutbilen med en läkare, som konstaterade att kvinnan var avliden.

– Mannen har enligt SOS Alarm sagt att han anträffat sin särbo död. Det är svårt att besvara om någon gjort fel. Vi välkomnar en utredning om mannen gör en anmälan till patientnämnden, säger Rolf Ohrlander som är chef för Kamber, katastrof, ambulans och beredskapsförvaltningen i Region Skåne.

Under tiden kommer SOS Alarm att göra en intern utredning.

TT