E-mobbning drabbar var tredje skolelev

Kommunen saknar åtgärdsplan

NYHETER

Den nya sortens mobbning är elektronisk och sker utanför skoltid. Var tredje elev drabbas, men skolorna står handfallna inför problemet.

Foto: Joey Abraityte
Var tredje barn drabbas av e-mobbning.

– Plan mot e-mobbning? Nej, det måste jag ärligt säga att vi inte har någon, svarar skolchefen Anne Tollbäck i Linköping på aftonbladet.se:s fråga.

Det juridiska ansvaret för mobbning vilar på skolledningen. Enligt lagen ska det finnas tydliga åtgärder att använda i förebyggande syfte och för att komma tillrätta med redan uppkomna fall.

Men i Linköpings kommun, liksom på många andra platser, har nätmobbningen ännu inte hamnat särskilt högt på skolledningens dagordning. Trots att larmrapporterna har avlöst varandra under flera år.

Var tredje drabbas

Enligt kamratföreningen Friends drabbas var tredje barn och tonåring av e-mobbning. Det handlar om allvarliga kränkningar som läggs ut till allmän beskådan på olika ungdomssajter, ofta med bild på offret.

Det är inte heller ovanligt att det förekommer rena hot som är anmälningsbara enligt brottsbalken. Problemet är bara att få vuxna tycks ha en aning om vet vad som händer på nätet. En bild som bekräftas av Anne Tollbäck.

– Det här är något som vi måste börja titta närmare på. Jag tror att det här är en värld som vi vuxna är ganska avskärmade från, säger Anne Tollbäck.

På kamratföreningen Friends liknas internetvärlden vid en stor skolgård där barn varje dag attackeras av sina mobbare. Skilnaden från traditionell mobbning är att på nätet sker trakasserierna dygnet runt. Det går inte att gå hem och tro att det är över för idag.

Eu satsar 400 mijoner

Utsatta elever kan nu sätta sitt hopp till EU som har satt fokus på problemet. I tisdags uppmärksammades barns säkerhet på internet för fjärde året i rad över hela världen genom en särskild dagl.

EU satsar under fyra år över 400 miljoner kronor på åtgärder för att göra internet och mobilvärlden säkrare.

Frågan kvarstår dock när pengarna kommer barnen till hjälp.

Erik Wiman, TT

ARTIKELN HANDLAR OM