Digitaltv-akutens alla frågor och svar

NYHETER

Stina Sandell, informatör vid Digital-tv kommissionen, svarar på dina frågor om den digitala övergången

Den som vill kan också ringa Digital-tv kommissionens hjälptelefon:

0771-10 11 00 eller mejla: [email protected]

Om jag har en boxer i dag som fungerar bra, kan man då räkna med att de fungerar efter den 12 mars? Jag vet att jag måste installera om, men behöver man ställa om takantennen till någon ny frekvens om man bor i Sollentuna?

Stina: Du kan möjligen behöva rikta om din antenn eftersom den mindre sändare som finns i Sollentuna kommer att släckas för gott den 12 mars. Gå in på www.teracom.se/digital–tv–overgangen och titta på aktuella täckningskartor där om du får bra signal utan att rikta om antennen. Eller ring Teracoms kundtjänst på 0771-91 00 85.

Kommer vi att vara tvungna att ha kvar boxarna, eller kan vi som informationen säger, och som andra med kabel-tv kunna se de digitala sändningarna utan box?

Stina: För att titta på digitala tv-sändningar måste man ha en digitalbox om man fortfarande har en analog tv-apparat, oavsett om man tittar på tv via vanlig antenn, kabel, parabol eller bredband. När de analoga sändningarna i marknätet släcks så måste alla som tittar med vanlig antenn skaffa en box för att fortfarande kunna se på tv. Kabel-tv-tittare berörs inte av släckningen. Om man däremot vill ha digital kabel-tv, till exempel för att man vill ha fler kanaler, så måste man ha en digitalbox. Kabeltittare kan generellt även efter 12 mars fortfarande ta emot analoga tv-sändningar, men då alltså via sitt mottagningssätt – kabelnätet.

När det gäller kabeltittare är huvudregeln: vill du fortsätta titta ”som vanligt”, det vill säga analogt och utan box, så kan du det. Vill du ha fler kanaler så erbjuds det oftast enbart digitalt, vilket innebär att du behöver en box.

Undantaget från ovanstående är Tele2Vision som planerar att digitalisera hos alla sina kunder. Tele2Vision informerar i takt med sin plan om vad som gäller för respektive område. Är man ändå osäker om vad som gäller där man bor så ring operatörens kundtjänst.

ComHem har inte aviserat att man ska avsluta analoga sändningar, men har programpaket som alltså erbjuds enbart digitalt

Ingenstans står vilka frekvenser som kommer att gälla, och det är ju faktiskt väldigt bra om man får veta det ett tag före nedsläckningen, så man vet om man måste köpa ny antenn.

Stina: Du behöver inte byta antenn om den du har nu fungerar bra. Att man byter frekvenser för flera av kanalerna den 12 mars spelar bara roll för boxens inställningar. På kvällen den 12 mars ska du göra en ominstallation av din box. Det gör du via boxens menyval som du kommer åt via fjärrkontrollen. Boxen kommer då att söka rätt på de nya kanalplatserna själv. Tycker du ändå att detta är svårt så har vår hjälptelefon öppet ända till kl 22. Ring dit på 0771–10 11 00 så får du vägledning!

Hur ska jag få tillgång till informationsbroschyren som är samhällsinformation och bör delas ut oavsett skyltar på dörrarna?

Stina: Har du inte fått broschyr så ring till vår hjälptelefon på 0771–10 11 00. Vi skickar ut kontinuerligt till alla som behöver en extra broschyr. Du kan även ta kontakt med din kommun som har fått broschyrer för allmänhetens räkning.

Jag köpte tv med inbyggd digital mottagare – efter visst tekniskt strul som säljaren fixade så hade vi väl fungerande tv i två veckor, men numera står det bara ”ingen signal” i rutan. Vad är felet?

Stina: Jag utgår från att du pratat med tv-handlaren för att försäkra dig om att det inte är tv:n som gått sönder? Ring Teracoms kundtjänst på 0771–91 00 85 eller gå in på www.teracom.se och sök med din adress i deras täckningskartor för att få information om vad som gäller på just din gata.

Varför accepterar producenterna, av de så kallade fria kanalerna, att till exempel Comhem inte ger Svt 24 med flera fria kanaler i sitt nät?

Stina:Comhem är operatör i kabelnätet och omfattas av annan lagstiftning. Regler för vilka kanaler exempelvis Comhem är skyldiga att tillhandahålla kan du ta del av via Radio- och tv-verket.

Varför måste jag köpa ett abonnemang för att se de fria kanalerna när jag har utrustning för satellit mottagning för utländska kanaler?

Stina: Kanalerna är ”fria” i den bemärkelsen att de finns okodade i marknätet. Satellitoperatörerna är inte skyldiga att sända dem gratis. Du kan komma åt de fria kanalerna genom att ha parabolantenn och digitalbox för satellitmottagning som är godkänd av en operatör samt ett depositionskort för de fria kanalerna. Prata med kundtjänst hos Viasat eller Canal Digital om hur du ska gå tillväga.

I dag kan man titta på en kanal samtidigt som du spelar in på en annan, hur kommer det att fungera? Nu ligger ju 1:an och 2:an på olika kanaler på tv:n, men med det digitala kommer alla kanaler ligga på samma. Kan man fördela de digitala kanalerna på flera olika kanaler på tv:n?

Stina: Kanalerna har egna platser även digitalt och då via boxen, det är precis som nu. Så länge videon har en egen box och du anger vilken kanal du vill spela in på utifrån boxens inställningar/kanalval så är det ingen skillnad.

Rör det här oss som bor i en lägenhet i Botkyrka kommun, fast vi är ComHem-kunder?

Nej, kabeltittare berörs inte. ComHem är operatör av kabel-tv och de fortsätter sända sina signaler precis som nu. Det händer därmed ingenting för er den 12 mars.

Varför har inte den rosa bussen någon tur in till centrala Stockholm?

Stina: Det är enbart en resursfråga. Vi skulle gärna vara på betydligt fler platser om det fanns fler dagar och fler av oss. Vi kommer dock att finnas på centrala platser under själva övergångsdagen 12 mars, och glöm inte att vi alltid finns tillgängliga via mail och hjälptelefonen 0771-10 11 00!

Måste man köpa en box till varje video man har också?

Stina: Om du vill använda videon för att spela in annat program än det du tittar på så är svaret ja. Även en analog video måste få ”egen” signal för att fungera som före övergången.

Måste man skaffa box för att kunna ta emot digital-tv?

Stina: Bara de tv-apparater som tar emot sändningarna med en vanlig antenn, det vill säga en som är placerad inomhus eller en takmonterad. Tar man emot via kabelnät eller parabol behövs ingen box.

Kan tv:n vara för gammal för att ta emot digital-tv?

Stina: Nej, det finns ingen äldre gräns. Alla apparater fungerar. Men köper man en ny tv bör den vara förberedd för HD, även om tv-utbudet ännu är ganska magert.

Måste man ha en box till varje tv-apparat?

Stina: Ja, alla apparater som ska ta emot digitala sändningar måste ha box. Man kan också seriekoppla, men då visas samma program i alla apparater.