Svenska barn samarbetar mot nätpedofiler

Tusentals misstänkta registrerade på ny sajt

NYHETER

I november startades sajten Squill, där barn kan rapportera kränkningar på internet.

På sajten kan sen andra barn lätt kolla upp en person som kontaktat dem.

Tusentals namn har redan kommit in och tusentals barn har använt sajten för att kolla upp någon.

Squill är en hemsida som fungerar som ett register där barn lätt kan gå in och registrera ett internet-alias på någon de misstänker eller känner sig kränkta av.

I registret kan sen andra barn söka på alias och få veta om de behöver vara extra försiktiga eller inte.

– Registret bygger på att barn hjälper barn. Det vi gör är att vi avgör vilken dignitet det ska vara på varningen, säger Staffan Alexandersson på Bris som tillsammans med företagen Netclean, Msn och Telia ligger bakom sajten.

Tusentals besökare

Utvecklingen har varit lavinartad. På bara tre månader har tusentals barn mailat in och anmält alias till registret. Staffan Alexandersson uppskattar också att fler än 60 000 barn har varit inne på sajten och kollat upp någon de haft kontakt med.

– Vi visste att det här var ett problem och att många barn var i den här situationen men jag hade inte väntat mig att så här många skulle använda registret, säger han till aftonbladet.se.

”Syftet är att varna barn”

Staffan Alexandersson läser texterna som följer med en anmälan och förklarar att barnens berättelser främst handlar om personer som betett sig illa eller kränkande.

Men barnen har också råkat ut för personer som velat att de skulle skicka bilder på sig själv eller velat stämma träff med dem.

Själva registret med alla internet-alias är krypterat så att inte ens Bris kan se vilka alias systemet varnar för. Därför kan registret i nuläget inte delas med polisen eller användas för att spåra misstänkta personer.

– Syftet är att varna barn. När vi fått systemet att fungerar ordentligt finns möjligheten att utveckla, säger Staffan Alexandersson.

Länkar

Olof Jönsson