VM i Åre spyr ut växthusgaser

Åres miljöchef kritisk till arrangemanget "Det hade gått att miljöanpassa bättre"

NYHETER

Festen i Åre är i full gång, efter att Anja Pärsson vann guld i Super G.

Men VM har en baksida – för miljön. Upp till 400 000 liter olja går åt under tävlingarna.

– Det här arrangemanget är definitivt inte bra ur miljösynpunkt, säger Åre kommuns miljöchef Olle Wallgren till aftonbladet.se.

Åre-VM började fantastiskt med Anja Pärssons guld.

Men ur miljösynpunkt är VM-arrangemanget betydligt mindre festligt.

– Det rör sig om väldigt stora utsläpp lokalt, och det hade gått att göra bättre, och minska utsläppen, säger Olle Wallgren.

Inte förrän i december förra året fick Åre kommun svar på sin fråga om hur VM-bolagets arrangemang skulle påverka miljön.

Uppvärmda tält ett problem

– Då var det för sent att ställa alltför höga krav på arrangemanget. Det hade kunnat innebära att det inte gick att genomföra alls, säger Wallgren

Det största miljöhotet är alla de dieselaggregat som används för att värma det 30 tal tält – allt från vip-tält och festivaltält till media-tält och sponsor-tält. Dessutom sänds tv-sändningar och tidtagning från egna aggregat.

Enligt Olle Wallgrens beräkningar kommer det att gå åt mellan 300 000 till 400 000 liter dieselolja till aggregaten. Det motsvarar samma mängd växthusgas som 86 flygplan vräker ur sig på sträckan Stockholm – Östersund. Runt fem tankbilar i veckan behövs för att fylla på aggregaten.

"Partikelfilter hade kanske hjälpt"

– Vi har krävt att de använder den minst miljöfarliga dieselsorten, men hade det funnits mer tid hade vi kunnat titta på alternativ som syntetisk diesel och partikelfilter för att rena utsläppen, säger Olle Wallgren.

Wallgren tycker också att man hade kunnat titta på om det verkligen behövdes egna aggregat för tv-sändningarna och tidtagningen.

– Man hade kunnat titta på andra tekniska lösningar, säger han.

Karin Thurfjell