Piloten i dödsattacken utbildar nya piloter

Sköt på sina egna – befordrades och får utbilda

Foto: USAF/AP PA
MISSTAG Den amerikanske piloten flög ett A10 attackplan när han av misstag anföll den brittiska patrullen. Matt Hull (infälld) dödades i attacken.
NYHETER

När amerikanska attackplan av misstag anföll brittiska trupper i Irak satt piloten ”Skeeter” vid spakarna.

Nu har han befordrats och arbetar med att utbilda nya piloter.

Foto: sun
När de insetT sitt misstag utbrister en av de amerikanska piloterna ”we're in jail, dude”.

I går chockades Storbritannien av filmen som visar hur ett amerikanskt attackplan i mars 2003 av misstag anfaller en brittisk konvoy och dödar den engelske soldaten Matty Hull.

Visste att något inte stämde

– Äntligen får jag se att min man verkligen dödas av två idioter. Jag har alltid vetat att det var något som inte stämde med omständigheterna kring Mattys död, sa den döde soldatens hustru till The Sun efter att ha sett filmen.

Filmen är tagen inifrån planet, en A10, och visar hela händelseförloppet i vilket piloten bryter mot alla upptänkliga regler och anfaller den brittiska patrullen.

Frikändes och befordrades

I dag avslöjar samma tidning att piloten som flög planet befordrats till överste och nu utbildar nya piloter i just den typ av attack han av misstag riktade mot sina allierade.

Fallet med attacken prövas nu i domstol och filmen används som bevismaterial. Enligt The Sun friades dock piloten från alla misstankar i USA:s egen utredning av fallet.

Läs tidigare artiklar:

Olof Jönsson

ARTIKELN HANDLAR OM