Unga killar knarkar mer

Umeås högstadiekillar ligger över rikssnittet

NYHETER

Högstadiekillar på Umeås skolor använder allt mer narkotika.

– Det är inte så svårt att få tag på, säger Lennart Andersson, samordnare för brottsförebyggande rådet i Umeå kommun.

I Umeå har utvecklingen när det gäller droganvändning bland ungdomar gått upp och ner genom åren. Tendensen nu är att allt färre unga röker och dricker. Å andra sidan så är det fler som testar knark.

– Det vi ser är att pojkar i årskurs nio använder narkotika mer, och det är en oroväckande utveckling, säger Lennart Andersson.

Fler och mer

Siffrorna baseras på en undersökning om levnadsvanor som cirka 600 niondeklassare har svarat på. Där angav nio procent att de någon gång testat narkotika. Och de som testar knark gör det också i större mängder.

– Det positiva är att flickorna inte testar i samma omfattning, men de som gör det gör det än mer. Det har blivit en polarisering, säger Lennart Andersson.

Spänning och grupptryck

Jämfört med landet i övrigt så ligger pojkarna i Umeå enligt undersökningen över rikssnittet på åtta procent.

Lennart Andersson beskriver killarna som vilka ungdomar som helst som hamnar i missbruk. Den tidigare bilden av den långhårige pundaren vill Lennart Andersson tvätta bort.

– Det finns så mycket spänning och grupptryck i tonåren. Har man inte nog med grundtrygghet då från omgivning och familj så kan det gå fel, säger han.

Lätt att fixa med sms

En bov i dramat kan vara att dagens tekniksamhälle kan göra det lättare att få tag på droger än tidigare.

– Det är inte så svårt att få tag på narkotika för den som vill. Man kommunicerar på andra sätt nu än tidigare genom till exempel sms och chatter, säger Lennart Andersson.

Satsar tio miljoner

Umeå kommun samarbetar med bland annat polisen för att minska drogerna och narkotikan bland unga i Umeå. Bland annat har kommunstyrelsen avsatt tio miljoner kronor per år för att bli bättre på att hitta droger och göra insatser för ungdomar på hemmaplan.

Frida Sjödin