Bubbelbadkar kan ge elchock

Elsäkerhetsverket varnar köpare

NYHETER

Stockholm (TT)

Elsäkerhetsverket stoppar försäljningen av flera sorters bubbelbadkar efter att ha upptäckt allvarliga säkerhetsbrister.

Verket har inspekterat bubbelbadkar hos 20 tillverkare och importörer för att se om de uppfyller gällande säkerhetskrav.

Resultatet visar att 75 procent av karen hade allvarliga fel, till exempel att de inte uppfyller kraven mot inträngande väta.

– I värsta fall kan vatten komma i kontakt med el och leda till elchock. Men nu har vi som tur var inte haft några sådana anmälningar, säger Fredrik Kagerud, handläggare på Elsäkerhetsverket.

Han rekommenderar alla bubbelbadsägare att kolla sina kar.

– Titta på om det är den produkten som har fått försäljningsförbud. Det kan man göra på vår hemsida. Skulle det vara så kan man vända sig till importören eller tillverkaren och begära att man får det utbytt.

Stickpropp

Tillverkarna har använt fel komponenter vid sammansättningen av badkaren. Till exempel är vissa av karen försedda med stickpropp på anslutningskabeln, trots att de ska kopplas in med fast anslutning. Vissa saknar också märkning vilket försvårar identifieringen av bubbelbadkaret.

När problemen är åtgärdade ska tillverkarna återrapportera till Elsäkerhetsverket.

– Förhoppningsvis har de lärt sig nu vad som gäller, säger Fredrik Kagerud.

Fakta: Se upp med dessa bubbelbadkar

Följande bubbelbadkar har belagts med försäljningsförbud:

TT