Kräksjukan är här

Intagningsstopp på två avdelningar på Östra Sjukhuset

NYHETER

Det tog sin tid, men nu är årets upplaga av den förhatliga vinterkräksjukan här. Och det är en ovanligt agressiv variant.

På Östra har man fått stänga av två avdelningar.

På Sahlgrenska har man ännu inte behövt stänga av avdelningar. Men på Östra har man stängt av två.

– Vi har sett hur kräksjukan har drabbat Stockholm och i viss mån norrland, och vi har glatt oss åt varje vecka som vi har sluppit den, säger chefsläkare Eva Haglind på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Var tredje till femte år kommer en ny variant av kräksjuke-viruset, och de åren blir det extra agressivt. I år är ett sådant år.

– Det är ett elände för den som drabbas, det är ett elände för vården och till slut finns alltid risken att det drabbar någon som inte tål det. Som är sjuk och svag, säger Eva Haglind.

Extremt smittsam variant

Det var bara en tidsfråga, innan den extremt smittsamma kräksjukan skulle komma hit. Sjukhusen har nämligen väldigt svårt att klara sig utan att få in smittan. På Sahlgrenska har man jobbat hårt med hur man hanterar smittan när den väl kommer in, och man har lyckats få ner antalet utbrott och längden på dem.

– Vi tvättar händerna i sprit och tvål. Personal som har hand om kräksjuka patienter får inte sköta andra patienter och de som smittas går hem och stannar hemma minst 48h efter sista symptomet, säger Eva Haglind.

Fler avdelningar kommer drabbas

Än så länge är det två avdelningar på Östra som belagts med intagningsstopp. Men Eva Haglind tror att det kommer bli fler, det visar erfarenheten. Störst är risken för att drabbas på Medicinavdelningarna, det är de som har störst andel gamla människor med många sjukdomar.

I 6-8 veckor tror Eva Haglind att vi kommer få dras med vinterkräksjukan och under den tiden gäller det att hålla god hygien.

– Det är viktigt att alla gör det, att man tvättar sig ordentligt. Det finns till exempel handsprit att köpa på apoteket. På vår hemsida kommer vi att lägga ut goda råd som man bör följa, säger hon.

Eric Thorsson