Orden som orsakat en ny politisk strid

Moderaterna hoppar av Malmös flyktingbrev till regeringen

Foto: SKÅNSKA DAGBLADET
Anja Sonesson och Ilmar Reepalu är oense om brevet.
NYHETER

Moderaterna skrev aldrig under kommunstyrelsens brev till regeringen om flyktingkrisen.

Orsak: Partierna kunde inte enas om rubriken.

Att det är kris i flyktingmottagandet är alla partier i Malmö överens om. Och lika eniga är partierna om att något måste göras. Som Punkt SE som första tidning skrev redan i början av januari, vill Malmö Stad bland annat begränsa flyktingars rätt att välja boende eftersom trångboddheten bland nyanlända är stor, och levnadsvillkoren för många är miserabla.

Bråk om rubriken

Men när kommunstyrelsen i går skulle klubba igenom ett brev till regeringen med kommunstyrelsens krav, utbröt en ny politiskt strid. Dock inte om innehållet i brevet – utan om rubriken.

Vänsterpartiet och miljöpartiet ville inte ha den starka rubriken ”Kris i flyktingmottagningen”, utan krävde en mer neutral variant. De fick Malmös största parti, socialdemokraterna, med sig.

– Jag tycker det var en rimlig kompromiss, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande.

"Reepalu har blivit en marionett"

Men förändringen av rubriken fick moderaterna att hoppa av, och de reserverade sig därför tillsammans med Sverigedemokraterna mot brevet.

– Det vi har i Malmö är inget annat än en kris och det är inget vi kan sopa under mattan. Jag ser en fara i att brevet inte får tillräckligt genomslag med en neutral rubrik, säger Anja Sonesson, (m) oppositionsborgarråd i Malmö.

Hon anklagade även vänsterpartiet för att inte ställa upp fullt ut på brevets innehåll och att Reepalu blivit en marionett till vänstern och miljöpartiet som bara har 8 av 61 platser i kommunfullmäktige.

– Jag tycker det hade varit bättre om alla varit med på brevet. Men jag tycker det viktiga är att vi nu markerar inför regeringen att de måste ta sitt ansvar och se över situationen, säger Ilmar Reepalu.

FAKTA/Flyktingar till Malmö

Kajsa Sigvardsson (.se)