Det sa klick med fotografen

Och då förlorar prinsessan Alexandra titeln

Foto: SCANPIX
15 år yngre Fotografen Martin Jørgensen har funnits vid Alexandras sida sedan flera år tillbaka. Här syns de offentligt tillsammans på ett par vänners bröllop i september förra året.
NYHETER

Prinsessan Alexandra, 42, väljer kärleken före pengarna.

Den 3 mars gifter hon sig med sin 15 år yngre tv-fotograf, Martin Jørgensen.

Då förlorar hon både sin skattefrihet – och sin prinsesstitel.

I ett pressmeddelande i går berättade det danska hovet kortfattat om prinsessans förestående bröllop.

Men något pampigt firande kommer det inte att bli.

”Vigseln kommer att ske under privata former”, som hovet formulerar det.

Prinsessan Alexandras och fotografen Martin Jørgensens förhållande är sedan flera år känt och accepterat inom det danska hovet.

Han har åkt på semester med henne och lillprinsarna – och så sent som vid nyår var de båda inbjudna till hennes exmake prins Joachims nyårsfirande på Amalienborg.

Ska bo i Köpenhamn

Efter bröllopet ska de nygifta bosätta sig i prinsessan Alexandras villa på Østerbro i Köpenhamn, tillsammans med hennes och Joachims söner, prins Nikolai, 7, och prins Felix, 4.

I och med bröllopet är Alexandra inte längre medlem i kungahuset och inte längre prinsessa – efter den 3 mars är hon ”bara” grevinna av Fredensborg.

Sitt årliga apanage på i dag drygt 2,2 miljoner kronor får hon behålla även i fortsättningen – men sin skatte- och momsfrihet förlorar hon. Enligt den danska tidningen Ekstra-Bladet betyder det att hon tvingas betala drygt 1,5 miljoner kronor i skatt.

Prinsessan Alexandra och prins Joachim skildes i april 2005, sedan de separerat ett halvår tidigare efter knappt nio års äktenskap.

Kerstin Nilsson