Journalist skulle spionera på Mette-Marit

Köpte spionutrustning i London för 90 000 kronor

NYHETER

En tidigare journalist på norska Se och hör hävdar att tidningens ledning skickade honom till London för att köpa spionutrustning.

Den skulle sedan användas för att spionera på den norska kronprinsessan Mette-Marit, skriver tidningen VG i dag.

Den norska journalisten Håvard Melnäs hävdar i sin nya bok ”En helt vanlig dag på jobbet” att tidningen Se och Hörs ledning gav honom i uppdrag att köpa in spionutrustning.

Motsvarande cirka 90 000 kronor kostade utrustningen som skulle användas för att avlyssna och fotografera kronprinsessan Mette-Marit när hon var på fest med sin vänner.

Med hjälp av en detaljerad plan skulle tidningen lura kronprinsessan i fällan. De hade även kontakt med en person i Mette-Marits nära vänkrets som skulle hjälpa dem genomföra spionaget.

Penna med kamera

I utrustningen som Håvard Melnäs köpte i London i september 2002 ingick en kulspetspenna med inbyggd kamera samt ett mynt med en inbyggd mikrofon.

Inköpet ska enligt honom ha skett på direkt order av direktören Odd J. Nelvik. Enligt Melnäs hade man den skvallertidningen News of the world som måttstock.

– Nelvik ville att Se och hör skulle bli tuffare och tänka nytt för att få de stora grejerna. Då var den engelska tabloiden en förebild, säger han till VG.

Enligt Melnäs var News of the world känd för att använda sig av hypermodern teknik för att få sina scoop. Bland annat skulle tidningen ha använt elektronisk övervakningsutrustning och anlitat tidigare agenter vid MI6 när tidningen jagade de riktigt stora nyheterna.

Tappade känslan

– På mötet frågade jag hur mycket jag skulle handla för men alla var osäkra på hur mycket spionutrustningen skulle kosta. Jag fick ett förskott på 50 000 kronor.

När han kom till London visade det sig att pengarna inte räckte och han fick låna återstoden av en kompis som var bosatt där.

På frågan om han inte hade några betänkligheter kring att köpa in utrustningen svarar han VG:

–Vid den tidpunkten hade jag jobbat med så många surrealistiska Se och hör-saker att jag hade tappat känslan för vad som var rätt och fel.

Läs mer:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM