Minigris vållar strid i Klippan

NYHETER

Minigrisen Fläckis vållar strid bland grannarna i bostadshuset i Klippan. Grannarna menar att lukten sprider sig ut i den gemensamma ingången och att den drar till sig flugor.

– Den luktar mindre än en katt, säger grisägaren Charlotte Emanuelsson.

Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån
Fläckis har bott hos Lotta Samuelsson och hennes familj sedan i somras. Nu vill grannarna bli av med henne.

För att ha en minigris krävs tillstånd. Och eftersom minigrisen i Klippan bor i en lägenhet i ett bostadshus måste även grannarna ge sin tillåtelse - vilket de inte lär göra.

– Fyra grannar varav en är bostadsrättsföreningens ordförande vänder sig mot att grisen bor i huset. De tycker den luktar illa och drar till sig flugor, säger Håkan Larsson, miljö- och djurskyddsinspektör i Klippan.

Inga flugor

Minigrisen Fläckis har bott i lägenheten sedan i somras. I december började klagomålen att ramla in. När Håkan Larsson oaviserat dök upp i lägenheten för att kontollera kunde ha konstatera att där mycket riktigt bodde in gris bakom dörrarna.

– Jag har sedan besökt lägenheten vid ett par tillfälle. En gång kände jag lukt, men flugor har jag inte upplevt att grisen drar till sig, säger Håkan Larsson.

Flyttar om en månad

Minigris ska precis som till exempel orm, svin, får, get och höns registreras hos miljö- och byggnämnden.

– Även om grisen ses som ett husdjur av ägaren, så måste man se till smittoriskerna, säger Håkan Larsson.

På miljökontoret har man ännu inte tagit ställning till ärendet.

– Fläckis luktar inte mer än en katt, det här handlar bara om att styrelsen vill få bort mig. Men om ungefär en månad flyttar Fläckis ut på landet och sen får vi se hur det går med ärendet, säger Charlotte Emanuelsson.

Titti Jersler

ARTIKELN HANDLAR OM