Var tredje skolelev blir e-mobbad

Men det saknas åtgärdsplaner

NYHETER

Den nya sortens mobbning är elektronisk och sker utanför skoltid. Var tredje elev drabbas, men skolorna står handfallna inför problemet.

Foto: JOEY ABRAITYTE
Var tredje skolelev e-mobbas.

– Våra planer innefattar alla kränkningar. Men vi har ingen särskild mot e-mobbning, säger Tord Karlsson, verksamhetschef för skolor väster i Västerås.

Det juridiska ansvaret för mobbning vilar på skolledningen. Enligt lagen ska det finnas tydliga åtgärder att använda i förebyggande syfte och för att komma tillrätta med redan uppkomna fall.

Men i Västerås kommun, liksom på många andra platser, har nätmobbningen ännu inte hamnat särskilt högt på skolledningens dagordning. Trots att larmrapporterna har avlöst varandra under flera år.

Var tredje drabbas

Enligt kamratföreningen Friends drabbas var tredje barn och tonåring av e-mobbning. Det handlar om allvarliga kränkningar som läggs ut till allmän beskådan på olika ungdomssajter, ofta med bild på offret.

Det är inte heller ovanligt att det förekommer rena hot som är anmälningsbara enligt brottsbalken. Problemet är bara att få vuxna tycks ha en aning om vet vad som händer på nätet.

– Det här är ett modernt fenomen som vi vuxna har svårt att se. Det krävs att barn berättar om det, säger Tord Karlsson.

Han säger också att eftersom mobbningen hittar nya former är det viktigt att de vuxna hela tiden omprövar sin beslut och hittar nya sätt att arbeta.

På kamratföreningen Friends liknas internetvärlden vid en stor skolgård där barn varje dag attackeras av sina mobbare. Skilnaden från traditionell mobbning är att på nätet sker trakasserierna dygnet runt. Det går inte att gå hem och tro att det är över för idag.

EU satsar 400 miljoner

Utsatta elever kan nu sätta sitt hopp till EU som har satt fokus på problemet. I tisdags uppmärksammades barns säkerhet på internet för fjärde året i rad över hela världen genom en särskild dagl.

EU satsar under fyra år över 400 miljoner kronor på åtgärder för att göra internet och mobilvärlden säkrare.

Frågan kvarstår dock när pengarna kommer barnen till hjälp.

Maria Soläng, Erik Wiman, TT